Obraz Fricova mlýna v Dědicích a okolo se nacházejících domů od malíře Josefa Kachlíka

Na lehce oříznuté fotografii obrazu je zachycen Fricův mlýn v rekonstruované podobě - s mansardovou střechou. Pro zjištění skutečného rozměru díla, jehož datace se může skrývat za Kachlíkovým podpisem dál na okraji nyní krytém bílým papírem, by se musela sundat skleněná deska, což není aktuální přístup.

Josef Kachlík, kresba Fricova mlýna v Dědicích,
(polovina 20. století)

Autorem je obrazu malíř Josef Kachlík. Mlýn je nakreslen v podobě, jakou mu dala rekonstrukce v letech 1930-1931. Stavidlo jalového odpadu je již posunuto do dnešního trvajícího stavu. Stromy před jižní stranou mlýna jsou již vzrostlé. Nalevo je zachycena část bednárny (postavena na začátku 40. let 20. století) a pila (postavena na konci 20. let 20. století).

O kousek dál je zřejmě vidět mladý ořech stojící u mostu přes náhon (pokud je to on, tak definitivně uschlý a odstraněný v polovině prvního desetiletí 3. tisíciletí), anebo se jedná o jiný strom rostoucí vedle rybníčku (topol v minulosti tam rostly jednu dobu i topoly, to ale snad není). Dále za druhým mostkem malíř zachytil tehdejší ještě úplný rozsah kamenné zdi vedle silnice, která v těch místech jako parcela původně končila (v menší délce stála zeď až do 80. let 20. století). Nalevo od mlýna je dnes samostatně stojící dům.

Obraz ukazuje tehdejší šířku na prostranství před mlýnem navazující polní cesty jdoucí vedle pily a bednárny a výškové poměry terénu. Zvláště při srovnání s lamfeštem je vidět více jak metrový rozdíl oproti dnešnímu stavu vzniklému ve 2. polovině 20. století při různých rekonstrukcích zřízené asfaltové silnice navezením další hmoty a položením koberce.

Na pravé straně obrazu je zachycena na východní straně mlýna až do začátku 70. let 20. století stojící strojovna se záložním plynosacím motorem. Za ní, vedle mlýna je vidět dům, který tam byl postaven na začátku 20. let 20. století. Napravo od domu je hospodářská budova. Úplně napravo vidíme větve vzrostlého akátu.

Ve sbírce Muzea Vyškovska se nachází další dvě práce Josefa Kachlíka nakreslené v Dědicích. Jsou označeny jako Ulička u starého mlýna. Obě Josef Kachlík namaloval v roce 1944, a nejsou barevné. Tyto se údajně mají vztahovat k místu "v Dědicích poblíž Pazderny, když se půjde pěšky od mostku u plotu zahrad,  pořád kolem Hané k Fricovu mlýnu, mezi domkama".