Ulice U mlýna s náměstíčkem, prostor před mlýnem, rybníček, přívod vody na turbíny, prostor před česlicemi, stavidly, lamfeštem

Následující digitální fotografie byly vytvořeny naskenováním negativu. Tato kamenná zeď stála kdysi vedle ulice odbočující z dnešní ulice Dědická, posléze přejmenované na U mlýna. V minulosti byla ulice pojmenována Kopřivova - podle starosty Dědic Františka Kopřivy, jehož jméno dnes nese jiná dědická ulice. Ze zdi zbyla část, patřící k domu hned u hlavní silnice.

Kamenná zeď lemující ulici U mlýna

Jižní strana Šperkova domu na severní straně náměstíčka (návsi) (dnes dům Kučírkův). Tehdy tam chodník s dlažbou nebyl. Chodník je tam až od 90. let 20. století.

Okna Šperkova domu

Jižní strana mlýna, přívod vody na turbíny, česlice, stavidla, dřevěná zábrana.

Jižní strana mlýna

Nalevo je rybníček, za ním dříve Rausův (dnes Lamkašův dům), napravo Šperkův dům. Zachycena je část dřevěné konstrukce kolem prostoru navazujícího na most přes náhon před lamfeštem, kterou vidíme na předchozím obrázku. Na mostku přes náhon stojí motocykl.

Motocykl na prostranství před mlýnem
Motocykl na prostranství před mlýnem

Předtím, než byl později položen asfaltový koberec předchůdce dnes se vedle rybníčku nacházející silnice mezi oběma mosty přes mlýnský potok (a později ještě aspoň jedna vrstva, která terén opět o něco přizdvihla), vypadalo náměstíčko takto. Na motocyklu jede Jaroslav Fric (20. 2. 1916 - 11. 12. 1985). Silnice, která není zaznačena ještě na státní mapě z poloviny 90. let 20. století, byla v ploše náměstíčka po geometrickém zaměření katastrálně zaevidována v roce 2017.