Fotografie rybníčku před mlýnem

Níže je fotografie rybníčku před mlýnem, na které my, kteří jsem to na tom místě předtím nikdy na vlastní oči neviděli, skutečně vidíme vodu a vodní ptáky.

V pozadí je stavení známé dříve jako Rausův dům, nalevo před ním stojí něco jako plot vedle zadní stěny té kůlny, která svojí částí zasahuje do parcely náhonu dnes. Je otázka, zda je na stejném místě, co jen ten dnešní přístřešek na dřevo. Na poslední fotografii ze zimního období ještě žádnou kůlnu nevidíme.

K pochopení tohoto tématu by pomohla znalost toho, jak se v tom místě kdysi prováděla obnova dřevěné konstrukce, když stojí tak blízko vodě? Možná tak, že se, když uhnily staré kůly, s nadsázkou řečeno, zarazily nové do země. A když ne na místě starých, tak hned vedle.

Foceno je to z místa hned vedle mostu u mlýna. Na druhé straně rybníčku je vidět druhý most přes mlýnský potok. Napravo je zachycena část domu, dnes Kučírkova.


Fotografie tohoto rybníčku s vodou, prostoru před česlicemi, náhonu s vodou, Fricova jezu, které mohou mít u sebe doma uschované jiní lidé z Dědic, by tuto sbírku pohledů na funkční vodní dílo jistě obohatily. Proto, kdo nějakou takovou třeba ještě ze sedmdesátých let 20. století má, anebo i starší, jako je fotografie výše, ať se s ní přihlásí. Stačí ji digitálním fotoaparátem přefotit, naskenovat a poslat, nebo to můžu udělat sám. Stačil by i negativ, který by se zdigitalizoval pomocí skeneru.

Pro úplnost jsou níže přidány další tři fotografie zobrazující rybníček s vodou, které jsou už zveřejněny u jiného příspěvku. Jedna představují pohled na rybníček v jiném ročním období,  druhá pohled z jiného místa, třetí je ta zimní náladovka mlýna se zamrzlým rybníčkem focená z druhé strany.

V pořadí druhá fotografie rybníček zabírá z bodu ještě o kousek víc nalevo, takže zachycuje i ten přístřešek, a plot, ovšem v poněkud dezolátnějším stavu. Znamená to, že je ten obrázek mladšího data nebo staršího? Kdyby ta vrba, co tam roste, byla totožná s pahýlem, co je vidět na předchozím snímku, tak by se řeklo, že to bylo vyfotografováno dřív.


Pracovní den s koni, vozy a pytly s moukou.


Zimní náladovka.