Fricův mlýn 28. 10. 2017, natírání česlic, traverz, konstrukce lávky


V pátek 27. března byly po dobu asi 3 hodin prováděny další "dokončovací" práce základovou barvou některých detailů. Natírání konstrukce lávky bylo silně ovlivněno přeháňkami zvláště v odpoledních hodinách. Připomínalo to aprílové počasí. Pršení, přestávka, během níž kov oschl dostatečně na to, aby se dalo pokračovat, příprava barvy a pomůcek (váleček, štětec), za slunečného počasí příchod na pracoviště, minuta nebo několik minut klidného natírání, a příchod další přeháňky, neklid a opuštění pracoviště.


Obrázky byly pořízeny po druhé hodině, odhadem po pěti až šesti hodinách práce, kdy počasí přálo, až přišla přeháňka. proto není traverza u těsně stavidel natřena z druhé strany, protože dělat hned vedle díry hluboké několik metrů, v záklonu s kapkami padajícími do očí, a co hlavně - na natíraný povrch, prostě není ani technologicky a už vůbec ne z hledicka pracovní bezpečnostni správné.


Není dokončena jedna z příček, protože nějak se z toho prostoru je potřeba dostat ven a šlapat po právě natřeném není zrovna žádoucí. Taktéž nejsou většinou natřeny ze spodu. Jednoduše nebyl čas, a pak se už dělalo něco jiného.


Následuje dvakrát zhruba stejný pohled, kde je vidět, jak natočení fotoaparátu a perspektiva ve vztahu ke skutečným předmětům zkreslují. Mžeme z toho mít pocit, že traverzy lávky (a příčky) nejsou přesně ve stejné výšce. Nějaký mírný spád tam klidně může být. Je však třeba podotknout, že třeba levá "svislá" traverza stavidla jalového odpadu níže, není zase tak svislá, jak někdy vzadu ve své hlavě předpokládáte, ale "přizpůsobená situaci". Ono to stavidlo taky bylo původně v jedné řadě s oběma stavidly vedle zdi mlýna, a až později bylo přemístěno.


A toto je vytoužený krásný pohled na obě česlice. Bude je potřeba sundat a dodělat jinak předtím nedostupná místa. Natírat detaily na česlicích, a zvláště pak traverzu za nimi. Řekli byste, že se správněji (a spisovněji - množné číslo) říká, že jsou to česle? Nebo jsou to česla (oboje dvoje)? Česlice je každý jeden prut, který je tvoří. Každopádně ta mříž slouží k "oddělování plavoucích předmětů (shrabků) z vody". Podle hesla: Česle jsou technologické zařízení sloužící k zachycení plovoucích hrubě rozptýlených nečistot. Zachycené předměty se nazývají shrabky.


Stavba (Wikipedie): "Česle jsou vlastně velmi hustá mříž. Skládá se z česlic (pruty) a z průlin (mezery mezi nimi). Umisťují se pod úhlem asi 60°."