Fotografie ze stavby propustku u tzv. Rodného domku Klementa Gottwalda

V roce 2014 byla od srpna v Dědicích rekonstruována ulice Revoluční. Jakmile bylo v srpnu zjištěno, že se na místě začíná kopat, byly podniknuty kroky k tomu, aby, když už se tak děje, nebylo vodní dílo poškozeno.


Ještě začátkem října vypadala situace na ulici Revoluční, jak je zachycena na následujících obrázcích. To už byl patrně dohodnut další postup.



Namísto zastropení prostoru, v němž mlýnský potok (náhon) Fricova mlýna tuto ulici přetíná, překlenutí mostkem, nebo jak tomu říkat, měl být proveden propustek. Tato stavební úprava byla dojednána na společném jednání se zástupci města Vyškova.


Nejprve byly ještě před dohodnutím jednání se zástupci stavebníka, kteří zpočátku opatrně zastávali názor, že není o čem jednat (radši rychle opuštěný), jimi provedeny (na pozemku v soukromém vlastnictví) sondy, aby se zjistilo, nebo jinak, které je přesvědčily, že pod nánosem opravdu jaksi není žádný základ, který by svědčil o tom, že to, co tam je, je propustek, a že tedy mohou pokračovat "v opravě" podle svého gusta. Výsledkem bylo zjištění, že v zájmu rychlosti a úspěchu rekonstrukce ulice je dobré se s vlastníky jednoduše dohodnout.

K použitému řešení. Problémem při rekonstrukci ulice zahrnující i položení asfaltového koberce, který měl nahradit dosavadní "věčné" kamenné kočiči hlavy (které však při namrznutí zřejmě docela kloužou), by po rozbití dosavadního řešení boků ulicí procházejícího kanálu také byl boční tlak zeminy a možný pohyb materiálu ze stran kanálu. Takže řešení nutné. Po konečném domluvení a proběhnutí zmiňovaného jednání byl na podzim 2014 postaven propustek, čili: položeny a zabetonovány ony dvě plastové roury s dostatečnou kapacitou (dvojnásobek oproti původnímu návrhu, které by se v případě potřeby (při zanešení) měly dát snadno vyčistit tlakem.

To se zde zmiňuje proto, aby snad z toho, že ani z jedné strany není propustek názorně vidět, a není zřejmé, že by tam cokoli bylo, nevznikl dojem, že rekonstrukcí ulice Revoluční byl "mlýnský náhon", což je v katastru vedená vodní plocha (druh pozemku), koryto vodního toku přirozené nebo upravené (způsob využití) "vyřešen" (nějak zasypán) a vodě znemožněno v protékání. Na straně ke Géglovicím je to schválně necháno, jak to dělníci opustili, na straně směrem na Příkopy brání ve výhledu rozpadající se betonový U profil, původně snad zamýšlený jako místo pro případné odstavení vládního vozidla.