Letecké snímkování z roku 1961 - pohled na splav, náhon, rybníček, mlýn, pilu

Letecký snímek poskytl VGHMÚř Dobruška, © MO ČR 2013. Následující řada výřezů ze zdrojových snímků představuje vodní dílo od splavu pod silničním mostem přes Hanou v Dědicích až po stok s Hanou nad jezem mlýna Tomáškové.


Fricův jez na Hané. Prostor před stavidly stojícími v této části parcely náhonu, kde mlýnský potok začíná, byl na konci 80. let při nějaké iniciativní akci správce toku zasypán hromadami velkých kamenů. Tím byl via facti znemožněn odtok vody z Hané do náhonu prostým zdvižením stavidla, které bylo spuštěno a přítok zastaven koncem 70. let 20. století.


Je vidět mlynářský chodníček.


Skupinka domů vedle mlýnského potoka zvaná Géglovice.


Dnešní ulice Revoluční a tzv. Rodný domek Klementa Gottwalda. Mlynářský chodníček je vidět velice dobře.


Rybníček a domy před mlýnem.


Mlýn, budova a prostor pily, která v roce 1961 už jako pila nefungovala, bývalá bednárna. Velký skleník, který je vidět na leteckém snímku z roku 1947, je už také pryč. Plac před bednárnou byl na začátku 70. let upraven navezením spousty kamení pro skladovací potřeby podniku Staviva. Při srovnání s dnešním stavem je vidět, jak se z původní silničky o šířce tří metrů stala asfaltová "dálnice". :-)


Odpad mlýnského potoka pod mlýnem. Místo stoku s Hanou, jak bylo v první polovině 19. století, je někde tam, kde se stýkají ty dvě cesty (viz mapa stabilního katastru, nebo parcela 3996, jak je zachycena na z něho odvozených katastrálních mapách).


Pro srovnání stejná situace z druhého podkladového snímku leteckého snímkování v roce 1961, kde je místo sluncem ozářeno zase jinak. Je vidět parcela 196, která svým umístěním mezi odpadem od mlýna a řekou Hanou tvořila poloostrov. Někde tam byla umístěna lavička k posezení.


Stok odpad mlýnského potoka s Hanou nad jezem mlýna Tomáškové. Mlýnský náhon zaúsťoval do řeky Hané 230 m nad splavem Anežky Tomáškové v Dědicích, což je někde před tím barákem nalevo, dnes kousek od Juranovy ulice dál po proudu Hané. Chce to někoho, kdo na základě vzpomínek, vyznačí, kde odpad mlýnského potoka šel. Letecké snímky byly pořízeny nejspíš v létě, kdy je na stromech spousta listí. Pak je v případě takové oblasti se spoustou stromů docela problém něco pod nimi vidět. Znamená něco, že se vedle obecní cesty něco leskne, nebo se zaměřit spíš na prostor mezi dvěma očividnými liniemi stromů a něco si tam představovat se situačním plánem vodního díla z roku 1932 v ruce?!