Návrh na postavení mlýna p. J. Frice v Dědicích u Vyškova

Toto je Návrh na postavení mlýna p. J. Frice v Dědicích u Vyškova z 20. dubna roku 1930 (Národní archiv, Mlynářské ústředí, rejstříkové č. mlýna 5364, karton 474 (NA, MlÚ, rej. č. 5364, ka 474).). Jde tu nikoli o postavení budovy jako takové (přestavbu vyhořelého mlýna), smyslem je zachycení uspořádání mlýnské technologie - strojů.

Je to prostě návrh (schválený - razítko a podpis na druhé straně). A uvědomme si, že je to schéma (situace). Odchylky jsou tedy nejen prostým důkazem toho, jak to vypadá, když se něco provádí v praxi, ale pokračováním práce na dotvoření konečné podoby nového mlýna v následujících měsících; stavěla firma Tesařík a spol. Při srovnání postaveného a provozovaného vnitřního vybavení se skutečností nám brzy padnou do oka hlavně ty větší rozdíly v umístění některých částí mlýnského vybavení oproti skutečnosti. Několik metrů v umístění položky inventáře nejde tak snadno přehlédnout.

To ale nevadí, aspoň je co srovnávat - konečně máme k dispozici oba schválené plány na přestavbu vyhořelého mlýna. Je to díky dopoledni 12. července 2013 strávenému zhruba mezi čtvrt na deset až půl dvanácté v Národním archivu, - indicii, že jsou plány ve složce jsem měl z korespondence s mlynářským ústředím z roku 1939, kdy mlynář Josef Fric plány odeslal jako přílohu dotazníku pro zápis do mlynářského rejstříku s poznámkou, aby mu byly následně vráceny zpět.


Čelní pohled od západu na mlýn.


Příčný řez 1.


Podélný řez.


Příčný řez 2.


Půdorys podstřeší.


Půdorys válcové podlahy.


Půdorys manipulační podlahy.