Návrh na úpravu strojovny a uspořádání základu parní lokomobily

Tento plán se vůbec, ač schválen, nemusel uskutečnit! Zvláště nápadný je rozdíl mezi navrženým způsobem úpravy strojovny, kdy je dispozice zkrátka jiná, než jak je zachycena na plánu z roku 1918 (tu je ovšem ještě potřeba porovnat s plánem strojovny z roku 1916) a jeho déja vu z roku 1940. Logika by napovídala, že v roce 1921, kdy návrh vznikl, bylo třeba plán udělat kvůli tomu, aby se tam ta lokomobila - parní stroj, vešla,  tuto změnu v půdorysu právě takto. Ale proč by to v roce 1940 nakreslili stejně jako v roce 1918? A proč by plán z roku 1918 schválili při kolaudaci turbín v roce 1922, když by stav zachycený na plánu v tomto nesouhlasil?

I když zase je potřeba vzít v úvahu, že mlýn je označován někdy jako parní, i když doklady máme spíše pro motor na nasávaný plyn (dřevoplyn), který byl povolen v roce 1928. Tak se nám v materiálech objevují spojení jako "parní mlýn a pila", nebo "parní pila". Je možné, aby byl takto označován mlýn, u kterého je použit jako náhradní pohon motor na dřevoplyn? Otázky je potřeba klást v tomto případě často a v závěrech postupovat zdrženlivě.

V poznámkách z dvacátých let se ovšem setkáváme i s výdajem za topiče před rokem 1928, kdy byl pohon na nasávaný plyn schválen. Pod jaký typ kotle tento přikládal? Používal se nějaký parní stroj, ale jiný, než jaký byl plánován v roce 1921 (tento návrh), třeba něco, co tam bylo už předtím? V otázce, zda byl tento schválený plán proveden nebo ne, padá na váhu i poznámka připsaná na druhé straně jednoho z plánů na mdrém papíru - "to na nic není". A na co to tedy bylo? V jaké situaci to vzniklo? Prostě došly peníze na modernizaci?

Když měl být/byl postaven nový mlýn v roce 1930, mlynář uvažoval, jestli pořídit elektromotor (elektrizace Dědic v roce 1928), nebo si ponechat motor na nasávaný plyn, ale silnější. Proveden byl následně motor na nasávaný plyn o síle 30 koňských sil.

Hodilo by se mít fotografie strojovny pořízené i z jiných úhlů. Na základě toho, co je z nich vidět, se ale zdá, že strojovna měla v době vzniku těchto fotografií půdorys takový, jaký je zachycen na plánech turbín.