Nákres na postavení jednopatrového stavení při mlýně č. 114 pana Josefa frice, mlynáře v Dědicích

Podle tohoto plánu měl být původně postaven obytný dům, jako přístavba ke mlýnu, s nímž by sdílel jeho severní zeď. Vidíme obytnou část starého mlýna. Tento první plán na výstavbu obytného domu, jenž byl nakreslen již v roce 1920, se ale tak docela neuskutečnil. Na první pohled je patrné, že střecha obytného domu byla změněna, jak ukazuje plán (součást spisu zemské správy politické ve věci poskytnutí podpory na stavbu), podle nějž byl dům dokončený a kolaudovaný v roce 1924 nakonec postaven.

Na plánu níže je vidět oprava jako valbové navržené střechy "přístavku" vedle domu Školařové provedená tužkou. Můžeme předpokládat, že v místě, kde měly být starý mlýn a nový dům napojeny, jsou v plánu zakresleny návrhy na tyto úpravy. Možnosti srovnání s levou stranou starého mlýna zachycenou na fotografiích při pohledu ze západu se meze nekladou. Je tu také zachycen vedle stojící dům (tzv. fabrika - knoflíkárna?), který vyhořel v roce 1932.

Letecký snímek Dědic, který měl být pořízen v roce 1933, v tom místě zachycuje stále stojící dům, nebo jen jeho stojící ruinu, později strženou? Tento pohled shora nemá až takové přiblížení, abychom zřetelně viděli, že je na něm zachycena střecha vedle stojícího domu Školařové a v jakém je stavu. Tedy, zda je informace o požáru toho domu, ke kterému mělo dojít v roce 1932, přesná.

K dochovaným plánům je vůbec potřeba vždy přistupovat s klidnou obezřetností. Že není vše postaveno podle nakresleného plánu? Jednak platí, že ne všechny plány, na něž se projektant podepsal, se uskuteční. A když se uskuteční, některé dochované detaily jsou jiné, protože později došlo k přestavbě, anebo se už při stavbě věc udělala malinko jinak (např. okno zakreslené v plánu, které tam dnes není, a nejspíš nikdy nebylo, nebo realizovaný směr schodiště - ve výsledku opačný). Na všech plánech je proto zajímavé právě to zachycení stavu okolí v dané době - jako je tomu zde u půdorysu starého mlýna, případně v projektu navržená změna v něm, která pak mohla existovat třeba jen několik let, ale v okamžiku vzniku plánu, to tak bylo.

Konečná podoba stavby, která je součástí spisu, už je zase o něco jiná - například v umístění vchodových dveří, které jsou zakresleny tam, co se vchází dnes.