Smlouva trhová na pilu

Dne 10. června 1898 pod čís: 943 k vyměření poplatku ohlášena.
ck. hlavní berní úřad ve Vyškově, dne 10. června 1898.

Smlouva trhová,

kterouž uzavřeli dne a roku nížepoloženého s vyhražením vysokého schválení opatrovnického a státního, Jeho knížecí Milost nejdůstojnější kníže - arcibiskup Olomoucký Theodor, Jeho cís. a král. apoštol. Veličenstva tajný rada, vévoda, hrabě atd.. jako držitel panství Vyškovského se Švábenicemi a Pustoměří, patřícího Nejdůst. arcibiskupství Olomouckému (dřívějšího léna koruny České) se strany jedné jako prodavatel a pan Florian Fritz, mlynář v Dědicích čís. 114 jako kupitel se strany druhé podle dekretace Nejdůstojnějšího pana prodavatele ze dne 12. května 1897 čís. 983T na následující spůsob:
1. Prodává a touto smlouvou prodal i odevzdal Jeho knížecí Milost Nejdůstojnější pan arcibiskup Olomoucký pilu u Dědic se stavební prostorou čís. kat. 260 na 76 m2, která zapsána jest jako příslušenství kníže-arcibiskupského panství Vyškovského ve vl. č. 353 zemských desk moravských, s těmitéž právy a povinnostmi, jak arcibiskupství Olomoucké mělo tuto pilu v držení a užívání aneb ji držeti a užívati mohlo, panu Florianu Fritzovia tento koupil pilu právě poznačenou za tržní cenu, obapolně umluvenou ..... 250 zxč.
pravím: dvě stě padesát zxč, na kterouž P. T. strana prodávající podpisem smlouvy této řádně kvituje, jelikož kupitelem zaplacena a ku kmenovému jmění arcibiskupství Olomouckého přivtělena byla.
2. Kupitel nepřijímá na sebe žádných dluhů neb břemen knihovních na prodané nemovitosti potažmo na panství Vyškovském váznoucích a na P. T. straně prodávající jest opatřiti mu na jeho útraty listiny k bezbřemennému odloučení prodané pily od panství Vyškovského potřebné.
3. Na kupitele přechází ihned vlastnictví a užívání prodané nemovitosti a náleží jemu z ní vypadající daně a dávky veřejné od 1. ledna 1898 počínaje vybývati.
4. Smlouvu uzavřevší strany se odříkají práva býti na odpor této smlouvě pro zkrácení nad polovici pravé ceny.
5. Náklady na vyhotovení této smlouvy a na odloučení prodané pily ze zemských desk vl. čís. 353 jakož i útraty knihovního přípisu a poplatek za převod vlastnictví ponese pan kupitel ze svého.
6. Přivoluje P. T. strana prodávající k tomu, aby základem této smlouvy pila se stavební prostorou čís. kat. 260 na 76 m2 v Dědicích od kníže-arcibiskupského panství Vyškovského se Švábenicemi a Pustoměří ve vl. č. 353 v deskách zemských odepsána, pro ni nová vložka knihovní v pozemkové knize obce Dědic zřízena a na ni právo vlastnické pro pana Floriana Fritze v knihu pozemkovou vložena byla.
Tomu na důkaz následující podpisy.
Ve Vyškově, dne 23. května 1898.
K. A. Iustiarre
Nastupce

Florian Fritz
Kapitel
Antonín Metelka
svědek
Karel Kovářík
svědek

Dle rejstříku pro ověřování čís. 1004 uznal  pan Florian Fritz, mlynář čís. 114 v Dědicích, jehož osobní totožnost soudu zákonitě prokázána byla, předstojící podpis na této smlouvě před soudem za vlastnoruční.
Kancelář ck. okresního soudu ve Vyškově, dne 18. listopadu 1898.
Sedlák

Čís. 1230.
My
Theodor,
z Božího smilování a sv. apoštol. stolice milosti arcibiskup Olomoucký, vojvoda, kníže, král. české kaple hrabě, Jeho c. a k. apoštol. Veličenstva skutečný tajný rada, doktor bohosloví atd., atd., atd. schvalujeme tímto smlouvu hořejší.
Dáno v naší kn. a residenci v Olomouci, dne 26. února 1899.
Theodor
kníže - arcibiskup

Čís. 110.
Předstojící smlouvu trhovou schvaluje v celém svém znění Věrná metropolitní kapitola v Olomouci, dne 24. března 1899.