Různá zakončení náhonu v různých dobách na různých mapách

Na prvním obrázku je zachycena situace mlýnského potoka, parcela číslo 3996, v mapě stabilního katastru na mapě z roku 1826.


Další mapou ve slušném rozlišení je mapa třetího vojenského mapování z let 1876-1878 (citace viz příslušný článek). Značku Fricova mlýna vidíte v levém horním rohu, značka mlýna označovaného ve 20. století jako mlýn Anežky Tomáškové vidíte pod středem obrázku.


Následuje katastrální mapa k roku 1913. Hranice parcel jsou nakresleny, alespoň, co se týče parcely 3996, zřejmě stejně jako v roce 1826. Stejně je to nakresleno na katastrální mapě z roku 1938.


Níže je situace, která je součástí plánu vodního díla, v roce 1932. K jednání o stanovení rozsahu vodního oprávnění mlýna čís. 114 v tom roce a k dalším projednávaným záležitostem s vodním dílem souvisejícím se píše ve vyhlášce Okresního úřad ve Vyškově z 5. srpna 1932, kde je mimo jiné uvedeno, že: "Při místním jednání dlužno uplatniti námitky, pokud snad nebyly již dříve podány, jinak by se mělo za to, že ti, jichž se to týče souhlasí s nynějším stavem tohoto vodního díla a k tomu potřebným odstoupením pozemků a bylo by rozhodnuto bez ohledu na pozdější námitky. (...)  Občané, kteří hodlají při komisi uplatňovati nějaké námitky, nebo přednésti nějaká přání, upozorňují se výslovně, aby si předem z katastrální mapy zjistili parcelní čísla svých pozemků, aby komise mohla ihned z plánů zjistiti, o které plochy se jedná. Projekt s pomůckami je vyložen u okresního úřadu ve Vyškově v obvyklých úředních hodinách až včetně do 14. září 1932 k volnému nahlédnutí."


Následuje katastrální mapa k roku 1938. Alespoň ty katastrální mapy, které jsou k dispozici, vypadají všechny stejně, i když skutečnost v terénu, a pak i z hlediska závěrů úřední komise z roku, byla jiná.


Odpad mlýnského potoka v části pod mlýnem zachycený v projektu regulace Hané v roce 1941.


Odpad mlýnského potoka v části pod mlýnem zachycený v projektu regulace Hané v roce 1951.


Takto vypadá oblast podle technicko hospodářského plánu Vyškova v roce 1973, kdy už byl mlýnský potok v dolní části zkracován. Vyústění do řeky Hané zde není naznačeno v místě, kdy je dnes (roura do potoka o kus dál proti toku Hané). Je tu zachycena "mapová" expanze parcely označované číslem 1258 a přibyly tu nově garáže. Obrázky sledují mlýnský potok v celém jeho rozsahu od jezu po v době zpracování mapy zřejmě existující vyvedení odpadu mlýnského potoka do řeky.