Povolení stavby pily

Číslo: 22.498

Panu
Josefu Fricovi
v Dědiích č. 114.

Dne 4/9 1928 podal Jste si u zdejšího úřadu žádost o povolení ke stavbě pily a strojovny na pozemku p. č. 812/1 kat. obce Dědic.
Okresní správa politická ve Vyškově vypsala místní šetření výnosem ze dne 5/9 1928 č. 22498, jehož výsledek byl shrnut do protokolu tohoto znění:
"Na pozemku p. č. 812/1 kat. obce Dědic, jehož vlastníkem jsou manželé Josef a Filomena Fricovi v Dědicích č. 114, zamýšlí žadatel provésti adaptaci stávající přízemní budovy na generátorovnu a skladiště s kanceláří zříditi místnost pro pilu ve vzdálenosti 3 m od zmíněné staré budovy a ve vzdálenosti 7 m od pozemkové hranice k parcele č. 813/2, jejíž vlastníkem jsou manželé Matěj a Marie Otevřelovi. Pila bude provedena z cihelného zdiva o síle 30 cm s 15 cm přílohami pod vazníky. Střecha bude kryta ohnivzdorně falcovkou. Vzhledem k pozemku p. č. 813/2 bude provedena požární zeď do výšky 15 cm nad střechu a na prostoru mezi touto zdí a pozemkem se štítovou zdí na pozemkové hranici zamýšlí žadatel později zříditi zděnou kůlnu pro skládání řeziva, příp. v tom směru rozšířiti pilu.
Stará budova o zastavěné ploše 12 x 7,50 m je zděná, kryta sedlovou střechou a rozdělena bude dvěma přepážkami na strojovnu s generátorem, průjezd, kanceláře se skladištěm a šatnou.
Místnost pro motor má míti půdorysné rozměry 6,00 x 2,80 m a výšku 3,10 m. Podlaha bude betonová, strop s rákosobou omítkou. Generátorovna bude míti půdorys. rozměr 6,00 x 3,85 m a výšku 3,25 m. Podlaha bude taktéž betonová, strop s rákosovou omítkou. Přístup bude z průjezdu do generátorovny a odtud do strojovny. Dvéře se budou otevírati na venek. Ve strojovně bude umístěn plynossací motor s kompresorem a přísl. větrníkem na 6 atm. na roztáčení motoru.
Půdorysná plocha pily bude 10 x 10 m o výšce po hřeben střechy maximálně 6,20 m. Uprostřed v obou čelních zdech budou dvoukřídlová manipulační vrata 2,50 x 3 m. Na pile postaveny budou: svazová pila, horizontální pila, omítačka a smirkový brus, poháněné transmisí uloženou pod podlahou pily. Náhon s motoru na hlavní transmisi provede se částečně podzemním, částečně nadzemním kanálem.
Od sousedního objektu stav. p. č. 431 Matěje Otevřela bude pila vzdálena 30 m, ostatní okolní budovy jsou vzdáleny 40 m (p. č. 414, 419) a až 100 m (p. č. 812/2-9 a 812/11). Na parcele p. č. 812/1 Jos. Frice je právoplatně povoleno skladiště dřeva za podmínek výnosu okr. pol. správy ve Vyškově z 16/4 1926 č. 10776.
Jako sousedé přicházejí v úvahu majitel domu č. 277 a p. č. 813/2 Matěj Otevřel, dále majitelé domů na p. č. 812/9 Jan a Anežka Taušovi, p. č. 812/8 Alois Deduch, p. č. 812/7 Martin a Marie Kupčíkovi, p. č. 812/6 Jan a Klára Fárlíkovi, p. č. 812/5 Florián a Rozalie Mazalovi, p. č. 812/4 Anna Pitelová, p. č. 812/11 Filomena Kumrová, p. č. 812/3 Františka Kupčíková, p. č. 812/2 Marciána Michálková, č. 419 Ferdinand Kvapil a č. 414 Tomáš Šindelka.
Proti udělení žádaného stavebního povolení k adaptacím a stavbě pily, jakož i živn. právnímu schválení tohoto projektu, není ze stanoviska živn. polic., stavebních a zdravotních předpisů námitek, budou-li splněny tyto podmínky:
1) Adaptace strojovny a novostavba pily buď provedena přesně dle schválených stavebních plánů (jež nutno do čtrnácti dnů ve 3 exemplářích k schválení předložiti) a za šetření předpisů mor. stav. řádu.
2) Vzhledem k stísněným poměrům generátorovny nutno tuto zrušiti a umístiti ji v projektovaném průjezdě tím, že se v průjezdě vybuduje zděná příčka s dveřním otvorem. Projektované dvéře do generátorovny se zruší a posunou se do průjezdu před tuto příčku, takže budou tvořit vchod do strojovny. Vrata v prostoru určeném pro novou generátorovnu se zruší a místo nich zřídí se ve zdi okno o velikosti 100/150 cm. Do strojovny zřídí se v protilehlých stěnách o téže velikosti.
3) Pod podlahou pily v prostoru základu pod svazovou pilou buď zřízeno podpilí o výšce nejméně 2 m a nejméně 1 m volným místem po obou stranách základů a 2 m v místě odpadu pilin. Podpilí buď bezpečně přístupno pomocí schůdků se zábradlím a buď postaráno o náležité denní osvětlení.
4) Na příhodném místě skladiště dřeva buď zřízen záchod odpovídající předpisům mor. staveb. řádu.
5) Výfuk z motoru buď vyveden tlumeně, ohnivzdorně na venek.
6) Ve všech oknech a to obou strojovny a jednom generátorovny buďte zřízena v horní třetině ventilační křídla otočná kol vodorovné osy a řiditelná od podlahy.
7) Projektovaný plechový dymník nad generátorem buď od střechy ohnivzdorně zabezpečen.
8) Pracovní stroje buďte tak postaveny, aby mohly býti bezpečně a pohodlně obsluhovány. Veškeré nebezpečné části strojního zařízení jako setrvačníky motoru, řemenice, řemenové pohony, ozubená soukolí, táhla a svazové pily a pily horizontální, předlohy apod., musí býti v dosahu práce dělníků řádně zakryty neb ohraženy.
9) Obsluha generátorového zařízení a motoru buď svěřena pouze osobě spolehlivé a s celým zařízením dobře obeznalé. Návod, jak se s generátorovým zařízením zacházeti má, buď na příhodném místě trvanlivým způsobem vyvěšen. Strojovna budiž s pilou spojena signálovým zařízením za tím účelem, aby se jednak spouštění motoru, jednak zastavení mohlo v nutných případech vzájemně signalisovati.
10) Omítačka buď na zadní straně opatřena ve vzdálenosti asi 15 mm rozváděcím klínem, posunovatelným jak v poloze kolmé, tak vodorovné a na vrchní části zabezpečena krytem posunovatelným v poloze kolmé. Pod stolem pak buď část pily z přístupné strany bezpečně zakryta.
11) Smirkový brus nutno zabezpečiti krytem z kujného železa.
12) Na pile buďte vyvěšeny trvanlivým způsobem tyto zákazy:
"Kouřiti neb zacházeti s otevřeným světlem se zakazuje."
"Mazati, čistiti a opravovati strojní zařízení, jakož i nahazování řemenů, pokud je zařízení v chodu, se zakazuje."
13) Na pile buďte po ruce aspoň dva hasící přístroje a potřebný materiál obvazový a desinfekční pro poskytnutí první pomoci při úrazu.
14) Ostatně musí býti předpisy min. nař. ze dne 23. XI. 1905 č. 176 ř. z., pokud sem spadají, jakož i předpisy min. vnitra výn. z 2. XII. 1903 č. 33991 vydané pro motory na nassávaný plyn přesně dodrženy.
15) Na vjezdných vratech do skladiště buď tabulkou vyznačen zákaz kouření ve skladišti a pod okapem generátorovny buďte stále k dispozici 4 džbery z vodotěsné pytloviny, neb plechové pro případ hašení.
Podotýká se, že ani pro parc. č. 812/1, ani pro sousední parcely neexistuje dosud schválený plán parcelační a že obec Dědice nemá schválený plán polohový, který by živnostenské provozovny na zmíněném místě zapovídal. Pokud pak se požární bezpečnosti týká, nutno ještě uvésti, že ve vzdálenosti asi 30 m teče mlýnský náhon z řeky Hané.
Zástupce obce ze stanoviska veřejného nemá námitek.
Soused Matěj Otevřel žádá, aby stavbou pily nebyla znemožněna v budoucnosti stavba na jeho pozemku. Jiných námitek nemá.
Soused Jan Farlík a Tomáš Šindelka nemají námitek.
Ostatní sousedé ač pozváni se nedostavili.
K žádosti Matěje Otevřela, kterou nelze považovati za námitku proti projektu, nutno podotknouti, že stavbou pily v popsaném rozsahu a provedení nemůže býti zabráněno stavbě na pozemku sousedním, pokud ovšem tato stavba vyhoví předpisům mor. stav. řádu.
Žadatel bere výsledek jednání na vědomí a zavazuje se podmínkám vyhověti a po provedení zažádati o přezkoušecí řízení a povolení užívací."
Vzhledem k výsledku místního šetření uděluje Vám okresní správa politická ve Vyškově povolení k adaptaci strojovny a stavbě pily, jestliže přesně splníte podmínky nahoře uvedené a zažádáte-li si do 1. května 1929 o kolaudaci.
Schválený plán se Vám vrací.
Výlohy komis. řízení úhrnem činí 244,30 Kč a žádáte se o jejich zaslání do 8 dnů připojenou složenkou.
Proti tomuto rozhodnutí lze podati odvolání do 14 dnů ode dne po doručení na zemskou správu politickou v Brně u okresní správy politické ve Vyškově.
Přednosta úřadu:

Obecní radě v Dědicích
na vědomí.

Přednosta úřadu: Dr. Přikryl v. r.

Za srávnost vyhotovení:
přednosta kanceláře: