Zavedení národní správy Fricovy pily - jmenování prozatimním vedoucím závodu, směrnice

Moravskoslezské pily národní podnik.
Podnikové ředitelství v Šumperku.

Moravskoslezské pily, nár. podnik Šumperk, Tř. Rudé armády.

Vyrábíme a dodáváme:
řezivo,
dřevěné stavby obytné, hospodářské a průmyslové,
dřevitou vlnu a lana z dřev. vlny,
bedny ve velkém,
psací stroje zn. TRIUMF,
ruční mandly,
vozy pro zemědělství a průmysl,
truhlářské hoblice,
řeznické špalky,
rakve,
násady,
bubny pro kabely.

Pan

Adolf Verner

Vyškov-Dědice 114


Vaše zn. Vaše zpr. ze dne Naše zn. 1900/Dr. M/Hý Naše zpr. ze dne V Šumperku dne 4. 3. 1948.


Věc: Jmenování prozatimním vedoucím závodu. Směrnice.

Výměrem ZNV - ONV v Brno ze dne 3. 3. 1948 č. j. 47411a/29-48 byla zavedena národní správa všech majetkových podstat a práv (filiálek, obchodních podstat a pod.) firmy Josef Fric pila a obchod dřevem (xxxxx)

Tímto výměrem byly zrušeny všechny jiné výměry jemu odporující.

Podepsaný národní podnik jako národní správce ustanovuje Vás svým zmocněncem podle § 2 odst. 3 jednacího řádu pro národní správce ze dne 18. června 1945 pro výkon národní správy shora uvedené firmy, a to dnem 20. března 1948. Na Vašem pracovním poměru se prozatím nic nemění. Pokud jste jako majitel nebo jako dosavadní národní správce nebyl ve služebním poměru k podniku, stáváte se tímto dnes zaměstnancem národní správy. Tento pracovní poměr je na zkoušku podle § 30 odst. 2 zákona č. 154/34. Plat za výkon Vaší funkce bude Vám vyplacen zálohově z prostředků Vámi uvedeného závodu až do definitivní úpravy ve výši Kčs 5500 t. j. slovy pěttisícpět Kčs měsíčně. Sociálně pojištěn budete jako zaměstnanec národní správy; částky, jež platí zaměstnavatel, budete hraditi z prostředků závodu. Pokud jste dosud nebyl hlášen u okresního úřadu ochrany práce a u sociálních ústavů, provedete potřebné přihlášky sám.

Svou funkci vykonávejte podle následujících zásad:

Jste povinen učiniti všechna opatření, jichž je třeba k řádné správě a k řádnému provozování podniku. Jste povinen jednati s péčí řádného hospodáře a odpovídáte za škodu, která by vzešla zanedbáním Vašich povinností. Vaší povinností je také zajistiti neztenčenou měrou veškerý movitý i nemovitý majetek podniku se všemi právy a pokračovati v zájmu veřejném v nerušeném provozu podniku.

(...)

Toto zmocnění je kolektivní a je vykonáváno společně s p. Aloisem Machaněm, Vyškov-Hamoltony 63

Adolf Verner

Dvouletce zdar!

Moravskoslezské pily,
národní podnik,
Šumperk.