Holubník

Holubník ve dvoře vedle hnojiště. Jak u Josefa Frice tak u Jaroslava Frice dokumenty dokládají jejich členství ve spolku chovatelů drobného zvířectva. U Josefa Frice je tu i žádost o povolení chovu holubů ze začátku 40. let 20. století.


Na fotografii si lze všimnout jednoduchého zábradlí při kraji mostku přes odpad mlýnského potoka pod mlýnem. Hospodářská budova má dnes (minimálně od osmdesátých let, co pamatuju) namísto pultové sedlovou střechu.



Zeď vedle hnojiště. Napravo část zvaná v určité době "beraní bouda". Vedle hospodářské budovy jsou vedle sebe dva suché hajzly. Co není vidět, jsou dřevěné dveře. tyto dva suché hajzly již (od roku 2007 ?) nestojí. Tím se posunulo umístění "schodiště" - ty "tři schody" za nimi, kterým se zdolává mírný výškový rozdíl, o těch pár kroků, takže mezi brankou a voliérou postavenou v 80. letech o kousek dále k potoku, již není tak "těsno".

Mezi zdí a holubníkem je hnojiště

Pozdější stav přístřešku napravo, kde stojí od sedmdesátých let, na jejich začátku zakoupená mlátička na obilí používaná jednou ročně v závěru července na vymlácení obilí (pšenice(ječmen) zasetého secím strojem na jaře na poli v zahradě za potokem, a v pravý čas, když vyrostlo a dozrálo, o žních ručně (kosami) sklizeného ve druhé polovině července. Holubník v této podobě dnes nestojí. Jeho obnova na stejném místě byla dokončena v létě roku 2016, tak aby odpovídal stylem (charakter zastřešení je nově jiný, než byl ten původní - plochá střecha, nově do špičky).

Napravo přístřešek kryjící mlátičku na obilí.
Jsou vidět dveře u suchého hajzlu.