Žádost o povolení přestavby vyhořelého mlýna

Okresní úřad ve Vyškově dne 9. května 1930.
Číslo: 12.455/V

Výměr.

Panu Josefu a Filomeně Fricovým
v Dědicích čís. 114.

Dne 2. května podal jste si u zdejšího úřadu žádost o povolení přestavby vyhořelého mlýna.
Okresní úřad ve Vyškově vypsal místní šetření výnosem ze dne 3. května 1930 čís. 12.455/V, při němž zjištěno bylo toto:
"Manželé Fricovi v Dědicích zamýšlí znovu zříditi mlýn, který v r. 1930 vyhořel. Při rekonstrukci má býti původní půdorys základu zachován. Novostavba má býti dvě patra, jejichž uspořádání je patrno z detailního plánu zednického mistra Jana Pospíšila. Patra budou míti dřevěné podlahy, stropy budou trámové, podepřené podvlaky a vzpěrkami zapuštěnými do dřevěných nosných sloupů.
Výška přízemí bude 3 m, výška prvého patra 2,80 m a užitečná výška druhého patra, vlastně mansardové prostory 2,85 m. Detailní rozvržení sloupů, nosných trámů jakož i rozměry dřevěné konstrukce stropní jsou patrny z půdorysu krovu a stropu. Statický výpočet přiložen není, ale z plánu jest patrno, že dimense dřevěné konstrukce pro obvyklá zatížení ve mlýnech postačí. Vnitřní sloupky budou v přízemí postaveny na nově vyzděné pilířky. Podlahy mají býti dle projektu spojeny dřevěnými schody. Osvětlení bude elektrické. Osvětlení denním světlem navrženými okny ve dvou stěnách o rozměrech uvedených v plánu bude dostatečné.
V přízemí mlýna bude pouze hlavní transmise, která bude poháněna jednak dosavadními dvěma turbinami reservním motorem na nassávaný plyn, který byl povolen výměrem býv. okresní politické správy z 13. IV. 1928 čís. 9724. Budova motoru zůstala ohněm nedotčena. Rovněž turbinové zařízení, které bylo vodoprávně schváleno a nebude v zásadě měněno, zůstalo nedotčeno. Žadatel prohlašuje, že není dosud rozhodnut, ponechá-li nynější plynový motor, aneb pořídí-li si jako reservní motor elektrický. Motor elektrický byl by postaven v dosavadní strojovně motoru plynového. V prvém poschodí mlýnské budovy mají býti postaveny 4 válcové stolice, loupačka a kámen. Druhá podlaha bude sloužiti jako místnost manipulační s míchačkou mouky. V podstřeší jest projektována reforma, dva rovinné vysévače a čistička (tarár). K transportu obilí budou sloužiti příslušné kapsové výtahy.
Žadatel bude zaměstnávati jako dosud dva dělníky, pro něž v budově obytné bude určena ložnice, která úplně vyhovuje.
Záchody zůstanou nezměněny.
Proti udělení povolení k přestavbě mlýna není námitek, budou-li splněny tyto podmínky:
1. Stavba buď provedena dle přiložených plánů za dodržení příslušných ustanovení mor. stavebního řádu.
2. Při nadezdívání nutno důkladně prohlédnouti staré zdivo a poškozené části s patrnými trhlinami neb porušeným materiálem odstraniti a nahraditi zdivem novým.
3. Nosné konstrukce dřevěné mějtež dimense odpovídající skutečnému budoucímu zatížení jednotlivých částí konstrukce.
4. O ventilaci prostoru mlýnice buď postaráno zřízením dostatečného počtu špehýrek.
5. Dvéře východu z mlýnice musí se otvírati na venek, dvéře z mlýnice do obytné budovy musí býti ponechány nynější železné po příslušné opravě zárubního zdiva.
6. Podlahy ve mlýnici musí býti těsné bez štěrbin, stěny vybíleny.
7. Hlavní transmise v přízemí mlýna buď z přístupných stran tak ohražena, aby obsluha maznic dala se prováděti přes ohražení.
8. V dosahu se pohybující součásti strojů jako řemenové kotouče a řemeny válcových stolic, reformy, taráru, loupačky a pod. buďtež bedněním neb ohražením vhodně zajištěny, řemeny pak podlahou jdoucí buďtež do výše 1,50 m zakryty a pokud by se řemeny pohybovaly nad pracovními a komunikačními místy, nutno je podchytiti.
9. Vyčnívající klíny a šrouby na otáčejících se částech strojů a transmisí buďte odstraněny neb hladce zakryty.
10. Ku lávce pro obsluhu hlav výtahu v podstřeší musí býti zřízeny pevné schůdky. Všechny schody, podlažní otvory a lávky buďtež na volných okrajích opatřeny dvoutyčovým zábradlím.
11. Bude-li nynější motor na nassávaný plyn znovu dán do chodu, jest při úpravě této místnosti vyhověti všem podmínkám povolovacího výměru z 13. IV. 1928 čís. 9724.
12. Při instalaci elektrického osvětlení, event. při postavení elektromotoru jako reservy, jest šetřiti předpisy ESČ.
13. Ve mlýně buď vývěsem zakázáno nebezpečné čistění, mazání a opravování strojů v běhu jakož i shazování a nahazování řemenů v pohybu.
Sousedka Františka Školařová dostavila se k jednání svým zástupcem Bohumilem Školařem, který nečiní námitek.
Zástupce obce nemá žádných připomínek.
Žadatel bere výsledek jednání na vědomí a zavazuje se uloženým podmínkám vyhověti."
Podle výsledku místního šetření uděluje Vám okresní úřad ve Vyškově povolení k postavení popsaného mlýna, jestliže přesně splníte podmínky nahoře uvedené a zažádáte-li si do 1. ledna 1931 u zdejšího úřadu o kolaudaci.
Schválené plány Vám vracím.
Výlohy komisionelního řízení činí 253.20 Kč a zašlete je do 8 dnů připojeným složním lístkem.
Proti tomuto rozhodnutí lze podati odvolání do 15 dnů ode dne po doručení počítaje na zemský úřad v Brně u okresního úřadu ve Vyškově.
Okresní hejtman: