Nájemné za mlýn v Dědicích č. 114


Středomoravské mlýny národní podnik
podnikové ředitelství Brno, Běhounská 10

Titl.
Jaroslav Fric
a Jarmila Fricová
majitelé mlýna,
Vyškov-Dědice č. 113

Naše značka: StmM/6e/3564/56
Referent: Tr/Su
Brno dne: 21. 11. 1956

Věc: mlýn Dědice - nájemné.

Podle instrukcí min. potr. průmyslu, hlavní správa mlýny - pekárny ze dne 31. 10. 1951 zn. 727/JUR Dr. Poš/Si o uzavírání nájemních smluv o mlýnech se soukromými vlastníky platí se nájemné na základě průměrného ročního semelku za roky 1947-1949.
Podle přesných propočtů na základě semelků ve Vašem mlýně, uvedených v soupise strojů a mlýnského zařízení ze dne 16. června 1951 činí nájemné Kčs 2594,08, ročně.
Podle citovaných instrukcí lze vyjímečně použíti zvýšení nájemného až do sazeb t.zv. maximálních, avšak pouze v těchto zvláště uvedených případech:

1) Jestliže součet pojistného budov a zařízení placeného pronajimatelem a anuit a úroků z hypoték a úroků váznoucích na pronajatém objektu přesahuje částku nájemného, takže není zajištěna potřebná úhrada na údržbu, ke které vlastník je podle smlouvy povinen.
2) Jde-li o objekt již zastaralý, kde je potřebí mimořádných větších oprav, které podle smlouvy je povinen hraditi vlastník a součet pojistného, anuit a úroků vyčerpává nájemné, takže nezůstává potřebná částka ke krytí údržby.
3) Jsou-li u pronajimatele (vlastníka) dány zvláště tíživé sociální poměry, na př. tam, kde vlastník nemůže býti vzat do zaměstnaneckého poměru (osoby přestárlé, vdovy s malými dětmi, sirotci po vlastnicích, kteří nemají vlastních příjmů).

Rozpětí mezi sazbou základní a sazbou maximální lze použíti podle provozních prostředků mlýnů tak, aby zvýšené nájemné bylo pro provoz únosné. Platiti vyšší nájemné, než činí základní sazba, lze pouze na základě předložených dokladů ve smyslu bodu 1, 2 a 3 tohoto dopisu. Národní podnik nemůže nájemné zvyšovati automaticky, nýbrž, jak z předchozího vyplývá, vždy pouze na žádost vlastníků, doloženou hodnověrnými doklady.
Jsou-li u Vás dány předpoklady pro uplatňování nájemného vyššího, než činí základní nájemné, museli byste nám o tom předložiti doklady, jinak Vám budeme poukazovati nájemné základní.

Míru zdar!

Středomoravské mlýny, n. p.
kontraktačně právní oddělení
Brno - Běhounská čís. 10