Plán mlýna ovšem bez data

Je zřejmé, že v plánu nejsou zakresleny některé věci, které byly po požáru v roce 1930 postaveny, a v tom stavu se dochovaly. Hned je vidět, že okenní otvory jsou nakresleny v hojném počtu i tam, kde po roce 1930 prostě nejsou (a tak, jak posledních 83 let nejsou). Také charakter střechy je jiný, než je stav nového mlýna, který zahrnuje tři typy střech. Přitom to samé neodpovídá při srovnání ani známým fotografiím starého mlýna. Podle zachycení turbín lze říct, že nejdříve mohl tento nákes vzniknout ve 20. letech 20. století. Souvisí tedy se zařízením starého mlýna?

Je to celé velice detailní. Lze snad předpokládat, že je to návrh na zařízení buď starého nebo nového mlýna mlýnskými stroji? Např. střecha je tu však nakreslena jen jako sedlová. Chybí tu zakreslení umístění kanceláře v přízemí. Může to být plán na modernizaci starého mlýna? Uskutečněný? To jsou ale jen spekulace. A stejně je to při pohledu na manipulační podlahu a podstřeší po roce 1930 jistě poněkud jinak.

Přízemí s transmisní podlahou a turbinovkou, a pak válcová podlaha by mohly opovídat. A na druhou stranu si každý např. při srovnání fotografií nového mlýna z 1. poloviny 40. let s dneškem uvědomí, že i hotová stavba se mírně měnila; viz úprava okna západní strany v prvním patře, což je vlastně druhé patro - manipulační podlaha - totiž jeho nahrazení "dveřmi". Naproti tomu plánu na postavení turbín z roku 1918 odpovídá zakreslení turbín v tomto výkresu.


Celý plán a jeho rozporcování na jednotlivé rysy. Pro ilustraci mlýnského provozu to bohatě stačí. O podobnosti se skutečností a domnělou skutečností viz spekulace/názor výše.