Nájemní smlouva o pronájmu mlýna

Nájemní smlouva o pronájmu mlýna

č. p. 114 v Dědicích. Smlouva je uzavřena mezi vlastníky mlýna jako pronajímatelem na straně jedné pp Jarmilou a Jaroslavem Fricovými a Krajským výkupním podnikem, Hospodářským družstvem ve Vyškově jako nájemcem na straně druhé za následujících podmínek.

I. Předmět nájmu.
Pan Jaroslav Fric a manželka Jarmila Fricová dávají do nájmu Hospodářskému družstvu ve Vyškově mlýn č. p. 114 v Dědicích zapsaný ve vložce číslo 114 pozemkové knihy kat. území Dědice. Číslo mlýn. rejstříku 5/364. Předměty nájmu rozumí se vesměs s veškerým příslušenstvím, strojním zařízením, nářadím, náčiním a kancelářským zařízením tak, jak je uvedeno ve zvláštním seznamu na listech č. 1 - 4 a přílohách 1 - 5, jež tvoří nerozlučnou součást této smlouvy.

II. Vodní dílo.
Současně s pronajatými objekty pronajímají manželé Fricovi též vodní dílo při mlýně č. 114 v Dědicích, sestávající ze dvou vodních turbin dle nynějších vodních zařízení v síle asi 15 HP a jest tudíž toto vodní dílo se vším svým příslušenstvím předmětem pronájmu a nájemce Hospodářské družstvo ve Vyškově toto vodní dílo spolu s objekty tvořícími předmět nájmu (I) najímá a jest oprávněn vodního díla užívati v témž obsahu a rozsahu, jak to příslušelo straně pronajímající. Nájemce přejímá povinnost běžného čištění náhonu, kdežto ostatní veškeré udržovací náklady jest povinen hraditi pronajímatel ze svého.

III. Doba nájmu.
Tato nájemní smlouva se uzavírá na dobu neurčitou počínaje dnem 1. 7. 1951. Při čemž nájemce má možnost kdykoliv nájemní poměr vypověděti se zachováním čtvrtletní výpovědi v obvyklých kvartárních termínech, kdežto pronajímatelé manželé Fricovi mohou tuto smlouvu vypověděti pouze pokud pro výpověď jsou dány zákonné podmínky.

IV. Předčasné zrušení smlouvy.

Nájemce jest oprávněn odstoupiti s okamžitou platností od této smlouvy, jestliže by nemohl najatých objektů používati k zamyšlenému účelu. Jsou to zejména případy vyšší moci - na př. požár, zničení jezu, povodeň a pod. Totéž platí i v případě, kdyby se novou zákonnou úpravou nebo administrativním opatřením stála tato smlouva bezpředmětnou.
V případě, že nájemce neuplatní právo okamžitého odstoupení od smlouvy, zůstává smlouva v platnosti s tím, že po dobu mimořádného přerušení provozu jest sproštěn nájemce povinnosti platiti nájemné stanovené článkem V.

V. Nájemné.
Smluvené roční nájemné činí pro prvý rok Kčs 9967 t.j. slovy devěttisícdevětsetšedesátsedm a jest úplatou za používání objektů uvedených v čl. I, strojního zařízení a inventáře, uvedeného v čl. VI a vodního díla popsaného v čl. II.
Nájemce bude skládati nájemné, které jest splatné čtvrtletně předem v obvyklých kvartálních termínech a to vždy do pátého dne prvního kvartálního měsíce na běžný účet pronajimatelův u Okresní spořitelny a záložny ve Vyškově. K tomuto běžnému účtu přísluší kolektivní disposiční právo oběma smluvním stranám. Ze složeného nájemného budou přednostně hraženy dlužné daně, veřejné dávky a poplatky s přirážkami a příslušné veřejno-právní pojištění, dále závazky vůči socialistickým subjektům, jakož i dlužné mzdy a platy náležející k přejímanému podniku.
Po předložení místopřísežného prohlášení se soupisem aktiv a pasiv, že pronajímatel neměl žádné další závazky, které by měly býti přednostně uhraženy, přísluší pronajimateli výplata zbytku složeného nájemného za druhé pololetí 1951 Kčs 2983 a z nájemného za rok 1952 až do částky Kčs 7967.
Případný zbytek složeného nájemného (t.j. Kčs 4000) ponechává majitel za souhlasu nájemce jako jistotu za plnění závazků plynoucích z této smlouvy, zejména placení pojistného z budov a zařízení, pokud v této smlouvě připadá pronajímateli.
Nájemné stanovené pro první rok platí po dobu platnosti nájemní smlouvy, pokud z důvodů zajištění nákladů údržby a obnovy nemovitostí a zařízení nebo ze zvláštních důvodů sociálních nebude dohodnuto zvýšení nájemného. Stanovené nájemné bude nájemce platiti v plné výši za předpokladu, že zjištěný průměr třiročního semelku podstatně neklesne. Projeví-li se pokles v období dvou po sobě jdoucích let nejméně o 20 %, sníží se úměrně nájemné. Nájemné nelze bez dohody obou stran snížiti pod 70 % původně projednaného nájemného.

VI. Inventář.
O veškerých strojích, zařízení a nářadí byl sepsán zvláštní seznam, který je nedílnou součástí této smlouvy. Tento seznam bude podkladem pro předání inventáře po skončení nájmu. Pokud by nájemce vnesl do pronajatých objektů své vlastní strojové zařízení, souhlasí pronajímatel ve smyslu § 297 lit a) obč. zák., aby vlastnická práva nájemce ke strojům byla zaznamenána v pozemkové knize.

VII. Udržování najatých objektů, inventáře a vodního díla.
Zásadně pronajimatel nese ze svého výlohy spojené s udržováním předmětu nájmu v uživatelném stavu. Tak zv. běžnou údržbu t.j. menší udržovací práce a opravy jak na nemovitostech tak na strojním zařízení, nebo na vodním díle a inventáři hradí ze svého nájemce. Kdyby pronajimatel po upozornění ze strany nájemce nezařídil ihned provedení větších potřebných oprav, jest nájemce oprávněn učiniti tak sám na účet pronajimatele a případně vynaložené náklady si sraziti z nájemného. Po skončení nájmu jest nájemce povinnen odevzdati předmět nájmu v tom stavu, v jakém je převzal, ovšem s ohledem na normální opotřebení.

VIII. Nové investice a přestavby.
Nájemce jest oprávněn svým nákladem upraviti si najaté objekty pro potřebu provozu a provésti vhodné opravy a adaptace bez nároku na náhradu těchto investic od pronajimatele. Jest rovněž oprávněn podle potřeby umístiti na domě na svůj náklad firemní tabuli.
Nájemce jest povinnen při provádění těchto prací obstarati si sám na svůj náklad potřebné povolení a hraditi ze svého veškeré poplatky na dávky spojené s úpravami a vyvěšením firemních návěští.

IX. Požární pojištění.
Pronajimatel pojistí po celou dobu trvání nájemného poměru budovy a inventář proti škodám ohněm způsobeným a to na pojistnou hodnotu Kčs 1 000 000 odpovídající premii ze svého.

X. Odkup investic provedených nájemcem.
Po skončení nájmu je pronajimatel povinnen převzíti investované strojní zařízení a jiné investice pokud byly učiněny v dohodě s pronajimatelem za obecnou hodnotu v době skončení nájemního poměru. Nájemce má však na vůli, zda toto právo uplatní zcela, případně z části, nebo zda tyto investice si odebéře a uvede nemovitost do původního stavu.

XI. Dodávka elektrické energie, z vlastního vodního díla.
Nepřipadá v úvahu.

XII. Placení daně.
Daně s přirážkami a jiné veřejné dávky a poplatky předepsané, či vyměřené z provozu živnosti ponese ze svého nájemce. Kromě toho zavazuje se nájemce platiti po případě pronajimateli nahraditi veškeré dávky a poplatky, vztahující se k nájemnému kromě daně činžovní, zejména obecní dávky z nájemného, poplatek za odvoz pevných odpadků, zvláštní vodné, stočné, poplatek za kominíka, domovnické poplatky a pod. pokud připadají na pronajaté objekty. Tyto dávky a poplatky jsou splatny do 14 dnů po předložení výměru, nebo účtu.

XIII. Přechod na právní nástupce.
Tato nájemní smlouva přechází na právní nástupce obou stran. Pronajimatel souhlasí výslovně s přenesením nájemného práva podle této smlouvy na jiný subjekt socialistického sektoru.

XIV. Právoplatnost a odporovatelnost smlouvy.
Smlouva tato stává se právně závaznou pro obě strany teprve po připojení schvalovací doložky ústředního orgánu strany najímající a případném schválení smlouvy z hlediska cenového.
Obě strany vzdávají se práva odporovati této smlouvě po zkrácení pod nebo nad polovici obecné ceny.

XV. Zvláštní ujednání.
Jelikož stávající stav jest takový, že nájemce odebírá elektrický proud pro osvětlení mlýna přes počítadlo určené pro byt pronajímatele, zavazuje se nájemce, že po dohodě s Oblastní úřadovnou energetických závodů namontuje separátní počítadlo pro osvětlení mlýna. Po dobu, než-li bude instalace elektroměru pro mlýn provedena, nahradí nájemce pronajimateli měsíčně paušální částku Kčs 200 za spotřebovaný proud ve mlýně. (osvětlení)

Ve Vyškově dne 7. prosince 1951.

pronajimatel:
Fric Jaroslav
Fricová Jarmila
za nájemce:
Výkupní sklad číslo 1017
Hospodářské družstvo
10 Vyškov
Tichý Josef

Přílohy k smlouvě

Příloha A

Dědice dne 16. června 1951.

Soupis strojů a mlýnského zařízení ve mlýně Jaroslava Frice v Dědicích.

Majitel zásadně souhlasí, aby jeho podnik byl převeden do vyšších forem socialistického podnikání pod vedením Hospodářského družstva Vyškov.

a) Jaroslav Fric, mlynář, Vyškov - Dědice čp. 114, čís. kn. vl. 114, kat. území Dědice, čís. mlyn. rej. 5364, tel. Vyškov 303.
b) Majitel mlýna dle knihovního záznamu Jarmila a Jaroslav Fricovi, Vyškov - Dědice čp. 114, každý z jedné ideální poloviny.
c) Pohon mlýna:2 vodní turbiny, 1 elektromotor, 1 motor na nassávaný plyn (dřevoplyn).
d) Zaměstnanci: majitel a 1 dělník
e) Objekt sestává: z budovy mlýna, 2 strojoven a 1 kanceláře.
f) Kapacita mlýna za 24 hodiny 35 q, při 45 %ním využití 15 q.
g) Stálá zásoba obilí: 30 q pšenice a 30 q žita.
Zásoba pytlů: pytlů jutových 43 kusy, textil. 78 kusů, papír. tkaných 46 kusů, celkem 167 kusů.
h) Pojištění: V požární pojistce zahrnut mlýn s příslušenstvím. Roční premie 9363 Kčs, pojištěno u Čsl. pojišťovna, n. p., Brno, Nám. Rudé armády č. 8. Čsl. pojišťovna, np., odvětví pro pojištění strojů proti rozbití. Pojištěn motor proti rozbití, roční premie 1716 Kčs.
ch) Finanční bonita podniku: V pozemkové knize kn. vl. 114, kat. úz. Dědice jest poznamenáno: "Doživotní výměna pro manžele Florián a Anna Fricovi 150000 Kčs pro I. kontr. záložnu z r. 1911" (zaplaceno). 90000 Kčs pro nezletilou Jiřinu, zletilé Ivo a Marie Rohrbacherovi z r. 1946, 600000 Kčs pro spořitelnu vyškovskou z r. 1946 (záruka za Vernera zůstatek Kčs 50000).
i) Mlýn účetnictví nevede pouze v záznamech o mletí ve mzdě.
j) Semelek od r. 1947-50:
1947 2408 q žita a pšenice 716 q šrotu
1948 2427 q [žita a pšenice] 1089 q [šrotu]
1949 1510 q [žita a pšenice] 1468 q [šrotu]
1950 1834 q [žita a pšenice] 32510 q [šrotu] 
celkem 8179 q žita a pšenice 35783 q šrotu
k) Popis budovy:
Kancelář vestavěná do rohu mlýna, dřevěné přepážky zasklené 2,30 m x 2 m, podlaha dřevěná, opotř. 60 %.
1 psací stůl měkký, hnědě natřený, s 2 bočními dvířky, 1 střední zásuvkou rozm. 1 x 0,80 x 0,60 m - opotř. 80 %, 1 psací stůl 100 x 80 x 60 cm s 1 střední zásuvkou - opotř. 80 %, 1 galerie na psacím stole 100 x 25 x 18 cm se 6ti zásuvkami - opotř. 80 %, 2 židle zahradní skládací - opotř. 70 %, 1 nástěnná police dřevěná 2,30 x 2 m x 20 cm s 8mi přihrádkami, opotř. 80 %, 1 stol. lampa kovová - opotř. 70 %, 1 nást. lékárnička 25 x 30 x 10 s obvazy a běž. léky I. pomoci.
l) Transmisní podlaha: 13,50 m  x 6,50 m, podlaha betonová, opotř. asi 70 %,

1 transmise 10 m dl. Ø 70 mm na 6ti betonových podkladech se 6ti kovovými kroužkomaznými ložisky, opotř. 65 %, 15 kovových řemenic a
1 řemenice dřevěná - opotř. 65 %.
1 čerpadlo pístové k motoru plyn. kapacita 60 lt za 1 min., opotř. 80 %,
1 elektromotor zn. Škoda 380 W 14 KW tov. č. 455739 SS 303 Z/8 op. 70 %,
1 dynamo Janík a spol. Brno 4 HP bez výrobního čísla, opotř. 80 %,
4 dvojité výtahy, šíř. popružnice 10 cm - celkové opotř. 70 %,
1 aut krupník od fy Masný, Senice n/H. kap. 30 x, za 1 hodinu, op. 60 %,
1 schůdky přes transmisi s ochranným zábradlím 4stupň. opotř. 80 %,
1 řemen kožený na horní transmisi šíř. 100 mm opotř. 80 %,
1 [řemen  kožený] od čerpadla 50 [mm] 70 [%],
1 [řemen  kožený] od ssacího filtru 60 [mm] 80 [%],
1 [řemen] vlasový od pšen. stolice 100 [mm] 90 [%],
1 [řemen vlasový] od šrotovky 120 [mm] 80 [%],
1 [řemen] gum. na elektromotor 150 [mm] 95 [%],
1 [řemen] kožený na turbinu 120 [mm] 80 %,
1 [řemen] vlasový na 2. turbinu 170 [mm] 60 [%],
1 [řemen vlasový] od stolice domílací 100 [mm] 80 [%],
1 [řemen] kožený na transp. šnek 30 [mm] 80 [%],
1 [řemen] vlasový od stolice 120 [mm] 80 [%],
1 [řemen vlasový] na loupačku 90 [mm] 95 [%],
1 [řemen] igelit na krupník 60 [mm] 80 [%],
1 [řemen] vlasový na jahelku 70 [mm] 40 [%],
1 [řemen] kožený na dynamo 60 [mm] 90 [%],
1 [řemen] gumový na šrotovník 120 [mm] 90 [%],
1 [řemen] kožený na výtah od šrotovníku 60 [mm] 95 [%],
1 nástropní a 1 nástěnné osvětlovací těleso s vodotěsnou armaturou,
1 ochr. zábradlí laťové,
1 schody dřevěné s ochr. zábradlím na válcovou podlahu,
1 [schody dřevěné s ochr. zábradlím] k motoru a válcové podlaze.
m) Válcová podlaha:12,50 m x 13,50 m podlaha dřevěná, opotř. 70 %
1 šrotovník s násypným košem a lubem, stojatý Ø kamene 105 cm, op. 80 %
1 loupačka od fy Kašpar, Šternberk, zn. Elka-Duplex bez tov. čísla
kap. 10 q za 1 hod. se 4dílným zásobníkem, kap. 150 q - opotř. 70 %
1 stroj na loupání prosa (jahelka) od fy Masný, Senice n/M. Ø kamene 60 cm v plechové skříni, kap. 6 q za 24 hod. - opotř. 40 %
1 zásobník k jahelce na 2 q - opotř. 40 %
1 stolice žitná 600 x 300 mm ČKD Blansko čís. 30034 opotř. 60 %
1 2dílný zásobník ke stolici žitné, kap. 40 q, opotř. 60 %
1 stolice domílací 600 x 300 mm ČKD Blansko t. č. 30035 na kroužkomazných ložiskách, opotř. 60 %
1 2dílný zásobník kap. 40 q, opotř. 60 %
1 stolice pšeničná šrotovací 600 x 250 mm na kroužkomazných ložiskách, opotř. 60 %
1 zásobník dvojitý od šrotovací stolice kap. 40 q, opotř. 60 %
1 stolice pšeničná (porcelánka) 600 x 300 mm, kroužkomazná ložiska, opotř. 60 %
1 zásobník od stolice pšen. (porcelánka), 4dílný, kap. 20 q
2 dvojité výtahy, popružnice šir. 100 mm - celk. opotř. 70 %
1 ssací filtr asp. 8mihadicový se samočinným oklepáváním, 2,20 x 1,10 x 0,90 m - opotř. 70 %
1 2dílný zásobník na otruby, kap. 40 q, s 2 výpustěmi s kovovými hrdly a upínacími přeskami, opotř. 70 %
1 výpusť od šrotovníku s kovovým hrdlem a upínací přeskou, op. 70 %
1 [výpusť] od koukolníku s kovovým hrdlem a upínací přeskou, [op.] 70 %
1 zásobník (výměna) 4dílný, kap. 90 q, opotř. 70 %
4 výpustě s kovovými hrdly a upínacími přeskami, opotř. 70 %
1 plechová spytlovací roura s upínací přeskou, op. 70 %
1 zásobník na žitnou mouku, kap. 30 q s 1 výpustí s kov. hrdlem a upínací přeskou, op. 70 %,
1 truhla dovažovací dřevěná 160 x 70 x 70 (c)m se 4 přihrádkami, 80 %
1 dřev. věšák na pytle s 21 trny, opotř. 70 %
1 hasící přístroj zn. Praga
1 nástěnné hodiny 24 x 24 cm, opotř. 80 %
1 násypný koš na obilí 70 x 70 cm, kap. 5 q, op. 75 %
1 mramorová rozvodná deska nástěnná 120 x 0,70 cm s pojistkami, měřiči a aut. vypínačem
2 kovová regulační kolečka od turbin, opotř. 60 %
1 dřevěná skříňka 60 x 50 cm ve zdi s elektr. měřičem a pojistkami
1 spínač od elektr. motoru v kovové skříňce bezprašné, 25 x 50 cm,
1 olejový spouštěč od elektr. motoru 20 x 18 cm
1 řebřík dvojitý šestistupňový, opotř. 70 %
6 nástropních osvětlovacích těles ve vodotěsných armaturách
2 vozíky na pytle s ogumovanými kolečky, op. 70 %
1 decimální váha škálová s posuvným závažím na 250 kg, op. 70 %
9 násypných škopků, opotř. 70 %
1 dřevěné schodiště s ochranným zábradlím na manipulační podlahu, 70 %
n) Podlaha manipulační: 12,50 x 13,50 m, opotř. 70 %
1 míchačka dvojitá na mouku od fy Tesařík, Slavkov, kap. 60 q, op. 60 %
1 [míchačka] dvojitá na otruby šneková dl. 120 cm, opotř. 70 %, kap. 25 q,
1 násypný košík od otrubové míchačky 70 x 70 cm, opotř. 70 %,
1 smyk na pytle
1 odchytávací zařízení vlastní výroby s kovovými hrdly a upínacími přeskami od loupačky, opotř. 90 %
1 transportní šnek 4 m x 0,18 x 0,18 na stolici porc., opotř. 70 %
1 násypný koš na krupici 70 x 70 cm, kap. 2 q, opotř. 70 %
1 lávka od čistírny krupic (reformy) 6 výpustí s kov. hrdly a upínacími přeskami, opotř. 70 %
1 lávka od šrotové a porcelánové stolice, 11 výpustí s kovovými hrdly a upínacími přeskami, opotř. 70 %
1 lávka dvojitá od domílací a žitné stolice, 5 výpustí s kovovými hrdly a upínacími přeskami, opotř. 70 %
1 lávka od tararu s 3 výpustěmi s kov(ov)ými hrdly a upínacími přeskami, op(o)tř. 70
1 truhla uzavřená dřevěná 170 x 60 x 50 cm, opotř. 80 %
3 osvětlovací tělesa nástropní ve vodotěsných armaturách
1 hasící přístroj zn. Praga
1 zapisovací tabule černě natřená 60 x 40 cm, opotř. 80 %
1 váha decimál. zapuštěná v podlaze na 250 kg škálová, opotř. 70 %
1 schodiště dřev. s ochr. zábradlím na vysévačovou podlahu, op. 70 %.
o) Vysévačová podlaha: 12,50 x 13,50 m, opotř. 70 %
1 fukárek na čistění jahel dřevěný na kuličkových ložiskách, op. 50 %
1 třídič hranolový 2 m x 0,80 x 0,60 m s kroužkomaznými ložisky, opotř. 50 %
1 čistírna zrna s trierem bez tov. zn. kap. 10 q za 1 hod. a 1 magnetem, op. 70 %
1 vysévač žitný 2skříňový se svislou hřídelí, zavěšený na rákosech 10tirámový na kuličkových ložiskách 160 x 44 x 96 cm, op. 80 %
1 rov. vysévač 2skříňový se svislou hřídelí, zavěšený na rákosech, 10tirámový na kuličkových ložiskách 160 x 44 x 80 cm, op. 80 %
1 stroj na čistění krupic (reforma) 4krupičný 48 x 55 cm šír. rám. 70 %
1 baterie centriklonu, op. 60 %
1 transmise 10 m dl. Ø 45 mm prodloužená 3 m obyčejné trubky na 6tizávěsných kovových kroužkomazných ložiskách, ukončení transmise (trubka) na kuličkovém ložisku, opotř. 70 %,
14 kovových řemenic, op. 70 %
1 kropící šnek 200 x 30 x 30 cm na kuličkových ložiskách, op. 70 %
1 řemen igelitový od dvojitého výtahu pšen. šíř. 80 mm op. 70 %
1 [řemen] vlasový na tarár 60 [mm op.] 90 [%]
1 [řemen vlasový] na výtah 70 [mm op.] 70 %
1 [řemen] kožený na rov. vysévač pšen. 60 [mm op.] 95 [%]
1 [řemen kožený] od dvoj. výtahu žitného 80 [mm op.] 80 [%]
1 [řemen kožený] na kropící šnek 35 [mm op.] 90 [%]
1 [řemen kožený] na rov. vysévač žitný 80 [mm op.] 95 [%]
1 [řemen kožený] od dvoj. výtahu pšen. 80 [mm op.] 90 [%]
1 [řemen] vlasový na míchačku 100 [mm op.] 90 [%]
1 [řemen] kožený od zrnového výtahu 80 [mm op.] 70 %
1 [řemen] igelitový na otrubovou míchačku 80 [mm op.] 80 [%]
1 [řemen] kožený od čistírny obilí 60 [mm op.] 90 [%]
1 [řemen kožený] od třídiče (jáhly) 60 [mm op.] 95 [%]
1 [řemen kožený] na fukárek od jahelky 45 [mm op.]  70 %
1 hoblice dubová 180 x 80 x 75 cm, opotř. 70 %
1 hasící přístroj zn. Praga
27 reservních vodítek od rov. vysévačů
2 nástěnná osvětlovací tělesa ve vodotěsných armaturách
1 řebřík 10tistupňový, opotř. 90 %
1 dřevěné schody do zvýšeného podstřeší
p) Strojovna 6 m x 5,80 m, podlaha betonová, střecha zakrytá falcovou křidlicí ve velmi špatném stavu.
1 motor na nasávání dřevoplynu od fy Körting - Vídeň, opotř. 90 %
Motor uložen na 2 betonových podkladech s 3 komposicovými ložisky. 1 pec na spalování dřeva se suchým a mokrým čističem, op. 90 %.
1 řemen vlasový od motoru na spodní transmisi 150 mm šíř., op. 95 %
1 skříň na nářadí 175 x 100 x 45 cm se 4mi přihrádkami, op. 90 %.
1 plechová nádoba s olejem 42 x 30 x 22 cm s 20 lt oleje
1 hasící přístroj zn. Praga
1 osvětlovací těleso ve vodotěsné armatuře
r) Strojovna č. 2: podlaha a strop betonový 400 x 250 cm, op. 70 %
1 turbina Francisova horizontální 15 HP, hřídel uložená na 1 betonovém podkladě s 2 kuličkovými ložisky
1 turbina Francisova horizont., hřídel 230 cm dl. na 1 beton. podkladu s 2 kuličkovými ložisky, kap. 8 HP
Turbiny opotřebené 70 %.
1 centrifugální pumpa s elektr. motorem 4 HP Kunc-Hranice (slouží k zalévání zahrady majitele a v případě požáru)
1 bakelitová deska 30 x 21 cm s pojistkami a vypínačem.
s) Drobný inventář dle zvl. seznamu (viz příloha)
2 přílohy (ONP a ONV, finanční ref.)

Hodnocení budovy:
Budova zděná ve velmi dobrém stavu a dobře udržovaná, střecha zakryta falcovou křidlicí, uvnitř vybita deskami, taktéž v dobrém stavu. Střecha nad plynosacím motorem zakryta falcovou křidlicí, ve stavu špatném (vyžaduje opravy).


Příloha B
Příloha č. 1

Soupis drobného inventáře (Fric, Dědice)
6 ručních plech. lopatek
1 plech. nabírák
1 lopata dřevěná dlouhá
3 gumové paličky oklepávací
2 zametáky na hůlce, žíněné
5 zametáků ručních, žíněné
5 sít drátěných s kulatým dřev. lubem
1 napínák na popružnice
1 svěrák kovový
1 sekyra větší
1 hrábě železné
1 kleště štípací
1 kleště (kombinačky)
3 kladívka menší
1 kladivo větší (5 kg)
1 patent. klíč zn. Matkon
2 šidla na šití řemenů
2 dláta
1 vodní váha
2 probijáky
1 pilka na železo
1 hoblík
1 stahovák na řemenice
5 ocelových sekáčků
2 pemrlice
4 oškrty
1 kartáč ocelový
5 klíčů matkových růz. vel. oboustr.
4 klíče matkové růz. vel.
10 klíčů nástrč. růz. vel.
2 hasáky
4 pilníky 3hranné růz. vel.
2 velké klíče k jezzovým stavidlům
1 kg šicích řemínků
3 kg tukového mazadla na řemeny
1 řemen kožený nový 360 cm dl, 6 cm š.
1 řemen igelit. nový 2000 cm dl, 10 cm š.
1 řemen vlasový nový 1000 cm dl, 16 cm š.
1 řemen vlasový nový 1000 cm dl, 20 cm š.
1 řemen vlasový nový 1000 cm dl, 16 cm š.
1 popruh 5000 cm dl, 10 cm š.
1 popruh 1800 cm dl, 20 cm š.
1 popruh 3000 cm dl, 10 cm š. 
60 ks naběráků plech. nových 10 x 10 cm
5 kg úvazků
90 q dřeva pro plynosací motor
10 lt petroleje na čistění
100 m flanelových těsnících pásků š. 1 1/2 cm
Hedvábí:
1 ks 160 x 50 cm
1 ks 160 x 48 cm
1 ks 160 x 63 cm
1 ks 160 x 100 cm
1 ks 160 x 100 cm
1 ks 160 x 60 cm
1 ks 100 x 60 cm
1 ks 100 x 68 cm
1 ks 40 x 30 cm
1 ks 20 x 40 cm
1 ks 120 x 140 cm