Náčrt situace vodního díla před znárodněním, stav existující do provedení regulace řeky Hané a po jejím provedení

V rodinném archivu se dochovaly následující dva ručně kreslené plánky, které byly vytvořeny zřejmě v devadesátých letech 20. století, aby osvětlovaly stav, jak se změnil regulací řeky Hané v šedesátých letech 20. století (v těch místech u mlýna to bylo v roce 1963), což se o pár let později promítlo do technickohospodářského plánu Vyškova (rok 1973).

Na náčrtcích vidíme situaci, jak byla v době před regulací řeky Hané v šedesátých letech 20. století a v době následující po ní, a navrhované (?) nebo předpokládané řešení restitučních nároků, jak vyplynuly ze změněné politické situace po roce 1989, tedy vydání věci - mlýna a příslušenství. Došlo ke změnám v majetkových vztazích, kdy již skoro tři desetiletí není svým způsobem dávána přednost uživateli majetku, ale jeho majiteli. Takže jste opět vlastník něčeho, co si jednou stát vzal na sebe, aby se o to staral. Ale co myslíte, máte na své straně opět všechna užívací práva, nebo jste se stali spíše plátcem další daně?

Z toho plynou ty tahanice kolem toho, když přišlo na to, aby se stát - představovaný městem jako majitelem parcely 1258 - to je ta, co vidíte na katastrální mapě, nějak vyrovnal a to "předání věci", které nebylo restituenty považováno jako za proběhlé 100 % správně, nějak dotáhl, když už si tzv. "nápravu minulých křivd" jednou společnost dala za cíl.

Náčrt situace vodního díla před znárodněním, stav existující do provedení regulace řeky Hané.


Náčrt situace po provedení regulace řeky Hané a po výstavbě areálu podniku Staviva a garáží.