Žádost o povolení ke stavbě pily

Okresní správa politická
ve Vyškově dne 14. dubna 1928
Číslo: 9705

Panu
Josefu Fricovi
v Dědiích č. 114.

Dne 31. března 1928 podal Jste si u zdejšího úřadu žádost o povolení k postavení pily s motorem na nassávavý plyn na pozemku parc. čís. 812/1 v Dědicích.
Okresní správa politická ve Vyškově vypsala místní šetření výnosem ze dne 2. dubna 1928, čís. 9705, jehož výsledek byl shrnut do protokolu tohoto znění:
"Protokol sepsaný okresní správou politickou ve Vyškově v obci Dědicích dne 12. dubna 1928.
Předmětem jest komisionelní jednání provedené k žádosti Josefa Frice v Dědicích čís. 114 za účelem povolení stavby pily s motorem na nassávavý plyn na pozemku parc. čís. 812/1 v Dědicích.
Komise sešla se za účasti podepsaných na místě samém a zjistila toto:
Žadatel hodlá postaviti na parc. čís. 812/1 kat. obce Dědic a to ve vzdálenosti 3 m od hranice pozemku (zahrada) parc. čís. 813/2. Pila má pozůstávati ze dvou budov vzájemně oddělených 4 m širokou prázdnou prostorou. První budova o zastavěné ploše 12 x 7,5 m bude zděná, kryta sedlovou střechou a rozdělena dvěma přepážkami na strojovnu s generátorem, průjezd, kancelář se skladištěm a šatnou. Místnost pro motor má míti půdorysný rozměr 4,4 x 3,85, výšku 3,10 m. Podlaha bude betonová, strop s rákosovou omítkou. Generátorovna bude míti půdorysný rozměr 1,5 x 3,85 a výšku 3,25 m. Podlaha bude taktéž betonová, strop s rákosovou omítkou. Přístup bude z průjezdu do generátorovny a odtud do strojovny. Dveře se budou otvírati na venek. Ve strojovně bude umístěn plynossací motor o výkonu 25 HP s kompresorem a příslušným větrníkem na 6 Atm. na roztáčení motoru.
Vlastní pila bude vzdálena 4 m od strojovny a asi 30 m od kolny obytné budovy postavené na parc. čís. 441 patřící Matěji Otevřelovi.
Pila bude dřevěná konstrukce se sedlovou střechou. Půdorysná plocha bude 10 x 10 m, výška po hřeben střechy 6,20 m. Uprostřed v obou čelních stěnách budou dvojkřídlová manipulační vrata rozměru 2,50 x 3 m. Jednotlivé sloupy dřevěné konstrukce budou spočívati na zděných pilířích v počtu 12 kusů. Podpilí podle plánu projektováno není. Na pile budou postaveny tyto stroje: svazová pila, horizontální pila, omítačka a smirkový brus. Pohon díti se má pomocí podzemním a částečně i nadzemním kanálem náhon z motoru na hlavní transmisi pily.
Jako sousedé přicházejí v úvahu majitel domu čís. 277 a parc. čís. 813/2 Matěj Otevřel, dále majitelé domů na parc. čís. 812/9 Jan a Anežka Taušovi, parc. čís. 812/8 Alois Deduch, parc. čís. 812/7 Martin a Marie Kupčíkovi, čís. 812/6 Jan a Klára Farlíkovi, čís. 812/5 Florián a Rozalie Mazalovi, čís. 812/4 Anna Pitelová, čís. 812/11 Filomena Kumrová, čís. 812/3 Františka Kupčíková, čís. 812/2 Marciána Michálková, čís. 419 Ferdinand Kvapil a čís. 414 Tomáš Šindelka.
Od budov na zmíněných parcelách bude pila vzdálena nejméně asi 30 m a to od budovy parc. č. 441 patřící Matěji Otevřelovi, asi 100 m od budov na parc. čís. 812/9 - 812/2 a ve vzdálenosti asi 40 m od budovy na parc. čís. 414. Na parcele 812/1 patřící Josefu Fricovi v Dědicích bylo okresní správou politickou ve Vyškově schváleno skladiště dřeva výnosem z 16. dubna 1926, čís. 10.776.
Proti udělení žádaného stavebního povolení není ze živnostensko policejního hlediska námitek, budou-li splněny tyto podmínky:
1) Stavba pily buď provedena dle předloženého plánu se zakreslenými změnami za šetření předpisů mor. stavebního řádu.
2) Vzhledem k stísněným poměrům generátorovny nutno tuto zrušiti a umístiti ji v projektovaném průjezdě tím, že se v průjezdě vybuduje zděná příčka s dveřním otvorem. Projektované dveře do generátorovny se zruší a posunou se do průjezdu před tuto příčku, takže budou tvořiti vchod do strojovny. Vrata v prostoru určeném pro novou generátorovnu se zruší a místo nich zřídí se ve zdi okno o velikosti 100/150 cm. Do strojovny zřídí se v protilehlých stěnách o téže velikosti.
3) Pod podlahou pily v prostoru základu pod svazovou pilou buď zřízeno podpilí o výšce nejméně 2 m a nejméně 1 m volným místem po obou stranách základů a 2 m v místě odpadu pilin. Podpilí buď bezpečně přístupno pomocí schůdků se zábradlím a buď postaráno o náležité denní osvětlení.
4) Na příhodném místě skladiště dřeva buď zřízen záchod odpovídající předpisům mor. stavebního řádu.
5) Výfuk z motoru buď vyveden tlumeně, ohnivzdorně na venek.
6) Ve všech oknech a to obou strojovny a jednom generátorovny buďte zřízena v horní třetině ventilační křídla otočná kol vodorovné osy a řiditelná od podlahy.
7) Projektovaný plechový dymník nad generátorem buď od střechy ohnivzdorně zabezpečen.
8) Pracovní stroje buďte tak postaveny, aby mohly býti bezpečně a pohodlně obsluhovány. Veškeré nebezpečné části strojního zařízení jako setrvačníky motoru, řemenice, řemenové pohony, ozubená soukolí, táhla u svazové pily a pily horizontální, předlohy apod. musí býti v dosahu práce dělníků řádně zakryty neb ohraženy.
9) Obsluha generátorového zařízení a motoru buď svěřena pouze osobě spolehlivé a s celým zařízením dobře obeznalé. Návod, jak se s generátorovým zařízením zacházeti má, buď na příhodném místě trvanlivým způsobem vyvěšen. Strojovna budiž s pilou spojena signálovým zařízením za tím účelem, aby se jednak spouštění motoru, jednak zastavení mohlo v nutných případech vzájemně signalisovati.
10) Omítačka buď na zadní straně opatřena ve vzdálenosti asi 15 mm rozváděcím klínem, posunovatelným jak v poloze kolmé, tak vodorovné a na vrchní části zabezpečena krytem posunovatelným v poloze kolmé. Pod stolem pak buď část pily z přístupné strany bezpečně zakryta.
11) Smirkový brus nutno zabezpečiti krytem z kujného železa.
12) Na pile buďte vyvěšeny trvanlivým způsobem tyto zákazy: "Kouřiti neb zacházeti s otevřeným světlem se zakazuje.", "mazati, čistiti a opravovati strojní zařízení, jakož i nahazovati řemeny, pokud je zařízení v chodu, se zakazuje."
13) Na pile buďte po ruce aspoň dva hasící přístroje a potřebný materiál obvazový a desinfekční pro poskytnutí první pomoci při úrazu.
14) Ostatně musí býti předpisy min. nař. ze dne 23. XI. 1905 č. 176 ř. z., pokud sem spadají, jakož i předpisy výnosu min. vnitra z 2. XII. 1903 č. 33.991 vydané pro motory na nassávaný plyn přesně dodrženy.
Soused Matěj Otevřel namítal proti stavbě, že stavba je pro něho nebezpečná z požárních důvodů a vzdálil se před podpisem protokolu.
Z ostatních sousedů súčastnili se jednání Anežka Taušová, Marie Deduchová, Marie Kupčíková, Marciána Michálková a Tomáš Šindelka, kteří nečinili námitek v předpokladu, že vzdálenost pily od jejich pozemků jest podle stavebního řádu přípustna.
Dále se účastnili jednání Jan Farlík, Filomena Kumrová, Anna Pitelová a Rosalie Mazalová, kteří se vzdálili, aniž by učinili jakékoli prohlášení k protokolu.
Námitka Matěje Otevřela, že postavením projektované pily bude jeho budova ohrožena požárem, jest bezpředmětná, neboť nejkratší vzdálenost mezi pilou a obytnou budovou, vlastně kolnou přistavenou k této budově obnáší 30 m.
Zástupce obce z veřejného stanoviska nečiní námitek proti zamýšlené stavbě.
Žadatel bere výsledek jednání na vědomí, a zavazuje se uloženým podmínkám vyhověti."
Vzhledem k výsledku místního šetření uděluje Vám okresní správa politická ve Vyškově povolení k provedení projektované stavby, jestliže přesně splníte podmínky nahoře uvedené a zažádáte-li si do 1. května 1929 o kolaudaci.
Schválený plán se Vám vrací.
Výlohy komis. řízení úhrnem činí 140,30 Kč a žádáte se o jejich zaslání do 8 dnů připojeným složním lístkem.
Proti tomuto rozhodnutí lze podati odvolání do 14 dnů ode dne po doručení na zemskou správu politickou v Brně u okresní správy politické ve Vyškově.
Výslovně se upozorňujete, že se stavbou pily nesmí býti započato dříve, než toto rozhodnutí nabude právní moci, o čemž budete zdejším úřadem uvědoměn.