Vodní arch vodního práva nemovitosti č. 114 v Dědicích

Vodní arch vodního práva nemovitosti číslo 114 v Dědicích
Florián Fritz

Jméno osady, vody, majitele vodního družstva, vodní mapy

Obec: Dědice
Vodstvo potažmo strana břehu:
Řeka Haná, pravý břeh.
Práva vodního požívající nemovitost:
Mlýn a pila pop. č. 114. - prvnější na levém, poslednější na pravém břehu mlynského příkopu.
Majitel:
Florian Fric
Vodní mapa:
Přehledná mapa Dědic;
podrobná mapa list X.

Užívání vody a dotyčné závody

Účel, objem, míra a spůsob užívání vody:
S řeky Hané do otevřeného mlýnského příkopu vedená voda, pohybuje při mlýně č. 114 v Dědicích tři korečná vodní kola. První vodní kolo má v průměru 3,65 m, v šířce 0,87 m a vede jedno francouské mlýnské složení. Druhé vodní kolo má průměr 3,65 m, šířku 0,87 m a vede jedno německé mlýnské složení. Třetí vodní kolo měří v průměru 3,40 m, v šířce 0,80 m a vede jedno německé mlýnské složení. (Šrotovnu)
Vzdálenost nejspodnějšího bodu objemu prvního kola až ke dnu dolního žlabu obnáší 0,25 m. U pile pozůstává jedno kořečné vodní kolo, které má v průměru 3,92 m a v šířce 1,15 m; kolo toto vede jednu jednoduchou pilu a jednu oběžnou.
Udání dovolené výšky vody:
Nějaké listinné pravidlo pro dovolenou výšku předložné vody nad hlavním prahem v lamfeštu nepozůstává žádné.
Při místním ohledání předsevzatém dne 12. července 1884 byla největší výška předložné vody na[d] práhem stavidlové přehrady s 0,950 m tj. devětset a padesát milimetrů měřena.
Místo a tvar stavidlové míry.
Dne 22. března 1860 byl pod dozorem c. kr. okresního úřadu brněnského k ustanovení polohy koruny přepadajícího stavu k mlýnu náležejícího hamní kůl zasazen.
Hamní kůl pozůstává z dubového dřeva, jest 1,047 m (tři střevíce, 3 palce a devět linii) dlouhý a má na jedné straně tloušťku 171,2 mm (šest a půl palce), na druhé straně 204,1 mm (sedm a tři čtvrtiny palce), tak sice, že přičný průřez tvoří obdélník. Dále jest onen hamní kůl dvěma železnými tyčemi opatřen, které jeho středem přes kříž jdou.
Každá tato tyč jest 0,553 m (jeden a dvacet palců) dlouhá, 15,4 mm (sedm palců) široká a 65,8 mm (dva a půl palce) tlustá. Jedna tato tyč jest od povrchu hamního kůlu 0,454 m (sedmnact a jednu čtvrtinu palce), druhá 0,474 m (osmnáct palců) vzdálena. Nejhornější plocha hamního kůlu jest potažená železným plechem a po stranách třináctími železnými hřebíky na onu plochu připevněna. Prostřed této plochy hamního kůlu nalézá se železný hřebík, který až do tloušťky 3,3 mm (jednoho a půl palce) na plocho spleštěný byl; hřebík onen jest 7,9 mm (tři palce) dlouhý a 72,4 mm (dvě třičtvrtiny palce) široký. Na tomto hřebíku jest vyražen letopočet "1860". K nalezení hamního kůlu sloužíš následující: na obecním placi před domem č. 125 na levém břehu řeky na místě trochu zvýšeném, kteréž poškození vydáno není, nalézá se hamní socha v jamě na podložce o dvou položení cihel ve čtverhranu 0,790 m (dva střevíce a šest palců) až k horní ploše zazděná; aby tento hamní kůl nalezen býti mohl, budiž od "Kappbaumu" podél lamfeštu na levém břehu proti proudu naměřeno 26,544 m (čtrnáct sáhů), na konci budiž kolmá čára směrem k domu č. 125 v délce 9,482 m (pět sáhů) tažena. Takto dosáhneme střed jámy, v které se hamní kůl nalézá. - Předsevzaté nivelování událo následující výsledek:
1) Povr[c]h hamního kůlu jest o 1,791 m t.j. jeden tisíc, sedumset a devadesat a jeden milimetr (pět střevíců a osum palců) výše než povr[c]h práhu v hlavní jemčině.
2) Povr[c]h téhož hamního kůlu jest od povrchu prahu (Kappbaum) při stavu 0,957 m t.j. devět set a padesát sedm milimetrů (tři střevíce čtyři linie) vzdálen, z čehož následuje, že práh hlavní jemčiny o 0,834 m (dva střevíce sedm palců a osm linií) hloub leží než práh(Kappbaum) při stavu.
C.k. okresním hejtmanstvím ve Vyškově dne 2. září 1884 při mlýně č. 114 v Dědicích konaným vyšetřením za účelem zjištění objemu, míry a způsobu užívání vody za příčinou zanešení dotyčných dát do vodní knihy, nemohl hamní kůl v roku 1860 zasazený a shora popsaný více nalezen býti. Z důvodu tohoto bylo za potřebné uznáno, aby k ustanovení polohové výšky hlavního prahu základu nové hamní znamení umístěno bylo.
Zákonité hamní znamení bylo do kvádrovce nejhornější řady prvního na levé straně se nacházejícího středního pilíře mostu, který most nad základem k prodloužení okresní silnice přes potok Hanou položen jest, a sice do plochy, kteráž obrácena jest k pravému pilíři na suché zemi se nacházejícím, vydlabáno a vypadá následovně:

Hamní znamení (stálý bod) se utvoří styčným bodem vrcholu vydlabaného trojuhelníku s vodorovnou rýhou v středu kvadrovce, na kterémž traversa spočívá. Poznačené písmo jest taktéž vydlabáno a olejovou barvou znatelným uděláno.
Předsevzaté nivelování dalo následující výsledek:
1) Hamní znamení jest o 1,916 m t.j. jedentisíc devětset a šestnáct milimetrů výše položeno, než koruna na levém konci přepadajícího stavu a o 1,933 m t.j. jedentisíc devětset a třicettři milimetry výše než koruna na pravém konci
2) Hamní znamení nalézá se o dvatisíce čtyři sta a třicetšest milimetrů (2,436 m) výše, než prah vypouštěcí jemčiny mlynského příkopu.
3) Hamní znamení jest o 2,768 m t.j. dvatisíce sedumset a šedesátosum milimetrů výše než povr[c]h prahu hlavní jemčiny stavu.
Přístroj pro vtok vedení a zástavu vody.
Ku zástavě vody v řece Hané a vedení jí do mlýnského příkopu jest asi 840 m nad mlýnem postaven v řece dřevěný přepadající stav.
Svobodná délka koruny přepadajícího stavu měří 9,35 m. Stav má na levém břehu řeky zřízený zděný poplavek, který uvnitř fošnami zabedněn jest a táhne se dále přes stav podél proudu co břehová zeď. Délka levé břehové zdě od koruny stavu dolu měří 31,50 m, nad korunou stavu jest břehová zeď 20 m dlouhá. Od prahu stavu až k horní hraně břehu jest vzdálenost 1,15 m. Na hlavním prahu stavu jest prah 0,16 m vysoký upevněn, který odstraněn a prozatimním lehce odstranitelným přístavkem tétéž výšky nahražen býti má.
Stav má dlážděné řečiště v předu v šířce 2,00 m, podlaženou spádnou přístěru délky 4,10 m, podlažené spádné řečiště v šířce 690 m. V prodloužení hlavního prahu stavu na pravo jest položena hlavní jemčina s dvěma stavidlovými otvory s protékající délkou 2,03 m a 1,86 m mezi nimiž 0,31 m široká slupice se nalézá.
Hlavní jemčina má na konci v délce 11,00 m pod[l]ažené řečiště směrem k přepadajícímu stavu dřevěný a na pravo zděný poplavek, který se podél pravého břehu řeky dolu co břehová zeď, ku ochraně na řeku hraničících zahrad dále táhne.
Na místě vyústění mlynského příkopu od pravého břehu řeky jest umístěna vpouštěcí jemčina, jejíž světlá délka 1,85 m obnáší. Vpouštěcí jemčina má pod[l]ažené zadní řečiště v délce 3,00 m a po obou stranách dřevěné poplavky (Backen).
Vpravo od jižní hlavní zdi mlynského stavení jest lamfešt, jehož délka od hlavního prahu až k prahu přetýňování mlýnských stavidel 4,00 m obnáší. Šířka lamfeštu u hlavního prahu měří 2,14 m, u prahu mlýnských stavidel 1,83 m. Výška zdi lamfeštu má 1,30 m. V lamfeštu 1,85 m pod hlavním prahem nalézá se mlýnské stavidlo pro první vodní kolo při mlýně se světlou délkou 0,58 m. V podlaze žlabu nad vrcholem vodního kola jest otvor pro padání vody.
2,15 m pod prvním mlýnským stavidlem jest v lamfeštu společný prah pro tři mlýnská stavidla položen. Pravé stavidlo pro třetí vodní kolo mlýna má světlou délku 0,46 m a výšku 0,20 m. Od tohoto stavidla vycházející mlýnský žlab jest až k vrcholu třetího vodního kola 4,45 m dlouhý. Levé stavidlo pro druhé vodní kolo má světlou dálku 0,44 m, výšku 0,20 m. Délka k stavidlu tomuto náležejícího mlýnského žlabu obnáší až k vrcholu druhého vodního kola 1,45 m.
Uprostřed mezi oběma posledně uvedenými stavidlami nalézá se strojní stavidlo pro pilu se světlou dálkou 0,635 m a výškou 0,20 m. Strojní žlab pro pilu jest až k vrcholu vodního kola 11,75 m dlouhý.
Dolní příkop mlýna a pile spojuje se asi 140 m pod mlýnem s řekou Hanou.
Odůvodnění práva vodního.
Vodní práva při této nemovitosti není listinami dokázáno a zakládá se pouze na nepamětně staré nepopěrné jeho provozování tedy na skutečný stav.

Služebnosti vodního práva se týkající

S vodním právem spojené služebnosti nejsou žádné. Při couzení mlynského příkopu vyhazuje se štěrk na cestu podél levého břehu mlynského příkopu vedoucí a nechá se tam ležeti. Oba dřevěné mosty přes horní příkop před mlýnem se nacházející, vydržuje majitel mlýna č. 114 v Dědicích

Vztah k sbírce listin

Hamní listina sepsána ck. okr. úřadem v Brně ze dne 31./III. 1860 č. 3278

Poznamenání


Rüchsichtlich der Erhaltung des Wehres vide Entscheidung der kk. Bezirkshauptmannschaft Wischau am 22/7. 1891 Z. 10817.