Smlouva svatební a smlouva dědická

JUDr. Jaroslav Kozánek
Notář
Ve Vyškově, Mozartova 10 - Tel. č. 2.

Ohlášeno k vyměření poplatků pod pol. rej. popl. čís. 1243
Berní úřad ve Vyškově.
dne 10. července 1946.


L. S.
Lang v. r.
Měřínský v. r.

Číslo jednací: 2563.
Strana prvá.

Snímek.
Notářský spis.
(Kolek K 13)

Přede mnou JUDrem Jaroslavem Kozánkem, notářem ve Vyškově, Jiráskova 10, v mé úřadovně tamtéž, u přítomnosti stran mně osobně známých, dle udání zletilých a svéprávných, totiž:
1) pana Jaroslava Frice, mlynáře ve Vyškově-Dědicích, Kopřivova číslo 114, jako odstupitele se strany jedné a jeho nevěsty
2) slečny Jarmily Bábkové, při domácnosti v Topolanech číslo 12, jako nastupitelky se strany druhé, a dále
u přítomnosti mně rovněž osobně známých svědků spisu a zároveň dožádaných svědků poslední vůle, totiž:
a) pana Arnošta Bruzdy, praporčíka Národní bezpečnostní stráže ve Vyškově, Štefanikova 29 a
b) pana Ferdinanda Zemana, strážmistra Národní bezpečnostní stráže ve Vyškově, Žerotínova 5,

Strana druhá.

jest jednáno takto:
Strany shora uvedené ujednaly a uzavřely přede mnou tuto
Smlouvu svatební a smlouva dědickou:
(Strana druhá spisu notářského)
I.
Snoubenci pan Jaroslav Fric a slečna Jarmila Bábková slibují sobě navzájem uzavříti spolu sňatek manželský a vzhledem na tento zamýšlený sňatek a pro dobu trvání onoho manželství uzavírají smluvní strany podle ustanovení §u 1217 a následujících všeob. obč. zák. tuto zmíněným sňatkem podmíněnou svatební smlouvu.
II.
Pod výminkou uzavření zmíněného sňatku odstupuje a odevzdává a smlouvou touto již odstoupil a odevzdal pan Jaroslav Fric své snoubence slečně Jarmile Bábkové do vlastnictví jednu ideální polovinu těchto svých nemovitostí ve vložce číslo 114 pozemkové knihy kat. území Dědice, připsaných mu knihovně podle odstupní smlouvy z 19. května 1943:
1) ideelní polovici své mlýnské usedlosti číslo 114 ve Vyškově-Dědicích na stav. pl. č. kat. 259/1 a 259/2 i s ideelní polovinou v ní se nacházejících mlýnských strojů, mlýnského zařízení a příslušenství, jakož i ostatního mlýnského inventáře, který jest oběma smluvním stranám dobře znám a dále jednu polovinu vodního práva k tomuto mlýnu příslušejí-

Strana třetí.

cího, vše v obapolně dojednané odstupní ceně per ... K 175 000,
2) jednu ideelní polovinu těchto pozemků kat. číslo 192, 193, 196 zahrada, 3996 mlýnský potok, 203/3 a 203/1 zahrada - vše ve výměře 1 ha 48 a 40 m2, tedy (Strana třetí spisu notářského, Kolek K 5) pozemků ve výměře asi sedm a půl míry v obapolně dojednané odstupní hodnotě K 11 500, tedy ideelní polovici veškerých shora uvedených realit v úhrnné obapolně dojednané odstupní hodnotě v obnosu ... K 186 500, slovy: Jednosto osmdesátšest tisíc pět set korun, vše to v těchže mezích a hranicích, s knihovním a právním příslušenstvím, jak odstupitel tyto nemovitosti až dosud sám držel a užíval, neb tak činiti právo měl a nastupitelka slečna Jarmila Bábková ideelní polovinu těchto realit i s příslušenstvím od svého snoubence smluvně do vlastnictví přijímá.
III.
Za toto postoupení a na srážku celkové odstupní hodnoty zavazuje se tímto nastupitelka slečna Jarmila Bábková za sebe a své právní nástupce k následujícím povinnostem:
a) přebírá ku dalšímu zastání, dnem schválení této smlouvy k úrokování a svéčasnému zaplacení jednu polovinu dvou knihovních pohledávek Sirotčí pokladny ve Vyškově ve vložce číslo 114 Vyškov-Dědice váznoucích a to z kupní smlouvy ze 16. II.

Strana čtvrtá.

1862 a postupní listiny z 1. I. 1868 původně 2000 zl. rč. a z dlužního úpisu z 1. VII. 1867 a postupní listiny z 30. III. 1872 původně 1 600 zl. r. č., obou ve zbytkovém obnosu k dnešnímu dnu K 5 000, z čehož převzatá polovice obnáší ... K 2 500, slovy: Dvatisíce pět set korun,
(Strana čtvrtá spisu notářského)
b) přebírá ku dalšímu vybývání a poskytování jednu polovinu na nemovitostech ve vložce číslo 114 ve Vyškově-Dědicích z odstupní smlouvy z 19. května 1943 knihovně pojištěného práva doživotní a bezplatné výměny podle odstavce II. b) této smlouvy pro odstupitelova otce pana Josefa Frice, kteréžto srážkové břemeno oceňují účastníci částkou K 23 400, slovy: Dvacettři tisíce čtyřista korun, tedy polovinou obnosu K 46 800, na který byla dotyčná výměna oceněna pro poplatky v citované odstupní smlouvě z 19. V. 1943. Při tom nastupitelka potvrzuje, že jest jí obsah těchto výměnkářských práv podrobně znám.
c) Přebírá ku dalšímu zastání, dnem schválení této smlouvy k úrokování a svéčasnému zaplacení jednu polovinu knihovní pohledávky odstupitelovy sestry paní Marie Škapové v Mor. Ostravě-Přívozu, Müllerova ulice 6, váznoucí na těchže nemovitostech ve vložce číslo 114 ve Vyškově-Dědicích z citované odstupní smlouvy z 19. května 1943 obnosem K 230 000 s příslušenstvím, tedy jednu polovinu z toho v obnosu K 115 000,

Strana pátá.

slovy: Jednostopatnáct tisíc korun.
Zbytek odstupní hodnoty shora uvedenými závazky nevyčerpaný ponechává odstupitel nastupitelce darem a táž tento dar od svého snoubence smluvně přijímá.
IV.
Vlastnictví zde odstoupené poloviny uvedených realit (Strana pátá spisu notářského) její držba a užívání, jakož i povinnost placení daní a dávek veřejných přechází na nastupitelku dnem schválení této smlouvy.
V.
Odstupitel se zavazuje veškerá nastupitelkou nepřevzatá a na odstoupených nemovitostech knihovně zajištěná břemena ze svého zaplatiti a na své útraty v pozemkové knize dáti vymazati.
VI.
Nastupitelka žádá slevu poplatků převodních, ježto bude nastoupenou polovinu realit sama užívati a obývati, jak to činil až posud odstupitel.
VII.
Pro případ smrti ustanovují jmenovaní snoubenci toto: v případě, že by jeden snoubenec druhého předemřel, aniž by z jejich manželství vzešly děti, nebo když by v den úmrtí předemřelého manžela tyto děti ani jejich potomstvo nebyly více na živu, slibují si snoubenci pan Jaroslav Fric a slečna Jarmila Bábková navzájem veškeré své jmění, činíce se

Strana šestá.

vzájemně universálními dědici a to také ohledně zákonem k volnému pořizování vyhrazené čtvrtiny, kterou si tímto navzájem odkazují a oba vzájemně tento slib přijímají, vzdávajíce se práva jej odvolati.
Když by předemřel pan Jaroslav Fric bez zanechání manželských potomků, bude jeho manželka paní Jarmila Bábková provdaná Fricová, co universální dědička povinna, vyplatiti pozůstalému otci panu Josefu Fricovi odkaz v obnosu ... K 50 000, slovy: Padesát tisíc korun, splatný do jednoho roku od zůstavitelovy smrti, do té doby bez úroků a bez knihovního zajištění.
VIII.
Smluvní strany potvrzují místopřísežně, že jsou obě české národnosti, že disposice jejich majetkem nebyla jim úředním opatřením ani odňata ani obmezena a že tento majetkový převod, jímž veřejný zájem není (Strana šestá spisu notářského) nijak ohrožen, se neděje z důvodů spekulačních, ale výhradně za účelem úpravy majetkových poměrů mezi nastávajícími manželi.
IX.
Vzhledem k hořejšímu obsahu považují smluvní strany tuto smlouvu za svatební podle §u 1217 a násl. obč. zák. uznávajíce zároveň, že se na ni vztahují též ustanovení §§ 1264 a 1266 obč. zákoníka.
X.
Snímky s tohoto spisu notářského mohou býti

Strana sedmá.

vydávány každému z účastníků i vícekráte na jeho jednostranné požádání.
XI.
Útraty a výlohy této smlouvy, jejího schválení a knihovního provedení, jakož i poplatky státní z ní vyměřené zavazují se zaplatiti obě smluvní strany rukou společnou a nerozdílnou.
XII.
Smluvní strany uznávají, že platnost této smlouvy jest podmíněna nejen uzavřením sňatku obou jmenovaných účastníků, ale též schválením politického úřadu dle stávajících předpisů.
XIII.
Jaroslav Fric svoluje výslovně, aby se na jeho nemovitosti zapsané ve vložce číslo 114 ve Vyškově-Dědicích, v odstavci "Za druhé" této smlouvy podrobně vypsané, vložilo vlastnické právo pro jeho nevěstu slečnu Jarmilu Bábkovou ku ideální polovici.

Fric Jaroslav v. r.
Bábková Jarmila v. r.

Dr. Jaroslav Kozánek, notář
také svědek poslední vůle v. r.

Arnošt Bruzda,
svědek spisu a svědek poslední vůle v. r.

Ferdinand Zeman,
svědek spisu a svědek poslední vůle v. r.

(Strana sedmá spisu notářského)
O tom sepsal jsem tento spis notářský, přečetl jsem jej u přítomnosti obou svědků panu Jaroslavu Fricovi a slečně Jarmile Bábkové, kteří prohlásili, že se shoduje s jejich vůlí a obsahuje též

Strana osmá.

jejich poslední pořízení, načež jak tito účastníci, tak také svědkové spisu a poslední vůle přede mnou spis tento podepsali a to nejen na konci listiny, ale též ku konci jeho šesté strany. Ve Vyškově, dne dvacátého třetího srpna roku tisícího devítistého čtyřicátého pátého (23. VIII. 1945).

Poplatky:
za práci: K 1 255,
za psaní: K 17,50,
za kolky: K 18,
celkem: K 1 290,50.

Fric Jaroslav v. r.

Bábková Jarmila v. r.

Arnošt Bruzda,
svědek spisu a svědek poslední vůle v. r.

Ferdinand Zeman,
svědek spisu a svědek poslední vůle v. r.

L. S. Dr. Jaroslav Kozánek,
notář,
také co svědek poslední
vůle v. r.

Snímek tento pro slečnu Jarmilu Bábkovou, při domácnosti v Topolanech číslo 12 určený, srovnává se doslovně s předloženým mně originálem, v mých spisech pod číslem jednacím 2563 uloženým, na dvou arších napsaným, z nichž první arch je opatřen kolkem za třináct korun a druhý arch kolkem za pět korun.
Ve Vyškově, dne dvacátého třetího srpna roku tisícího devítistého čtyřicátého pátého (23. VIII. 1945).
Poplatky:
vidimace: K 24,
za psaní: K 20,
za kolky: K 6,
celkem: K 50.

Schvaluje se dle výměru ONV ve Vyškově ze dne 24. VI. 1946 číslo 4479-II/46
Předseda
4. črvce 1946
Podle usnesení ze dne 12. července 1946
č. d. 1740 zapsáno ve vl. čís. 114
katastrálního území Dědice
Soudní kancelář okresního soudu
ve Vyškově dne 13 VIII. 1946