Odstupní smlouva uzavřená mezi Josefem Fricem a Jaroslavem Fricem

Notar - Notář
JUDr. Jaroslav Kozánek
Wischau - Vyškov.

Ku vyměření poplatků ohlášeno dne 10. VI. 1943 pod čís. prp. 1320.

Číslo jednací: 1943.
Strana prvá

Číslo deníku: 001628

Snímek.
Spis notářský.
(Kolek K 5)

Přede mnou JUDrem Jaroslavem Kozánkem, notářem ve Vyškově, Mozartova 10, v domě číslo popisné 114 Kopřivova ulice ve Vyškově-Dědicích, kamž jsem se na požádání dostavil, u přítomnosti stran mně osobně známých a dle udání svéprávných, totiž:
1) pana Josefa Frice, majitele mlýna a pily ve Vyškově-Dědicích Kopřivova číslo 114 jako odstupitele se strany jedné a jeho syna
2) pana Jaroslava Frice, mlynáře ve Vyškově-Dědicích Kopřivova číslo 114, jako nastupitele se strany druhé,
jest jednáno takto:
Strany zde uvedené ujednaly a uzavřely přede mnou tuto Odstupní smlouvu:
I.
Za účelem vybavení svého syna a založení jeho

Strana druhá.

existence dle §u 788 vš. obč. zák. odstupuje a odevzdává tímto pan Josef Fric svému synu panu Jaroslavu Fricovi do jeho vlastnictví tyto své nemovitosti v pozemkové knize kat. území Vyškov-Dědice, připsané je- (Strana druhá spisu notářského) -mu knihovně ve vl. čís. 114 tamtéž podle kupní smlouvy ze 4. října 1911 a dle odevzdací listiny z 12. března 1934 č. j. D 55/34, totiž:
a) svoji mlýnskou usedlost čís. pop. 114 ve Vyškově-Dědicích na stv. pl. 259/1 a 259/2 s veškerými v ní se nacházejícími mlýnskými stroji, mlýnským zařízením a příslušenstvím, jakož i ostatním mlýnským inventářem, vše v míře a jakosti oběma smluvním stranám dobře známé, jak se dnešního dne při tomto mlýně nachází a dále s vodním právem k tomuto mlýnu příslušejícím - vše v obapolně dojednané odstupní hodnotě ... K 350 000,
b) tyto pozemky kat. čís. 193 role, 196 zahrada, 192 zahrada, 203/1 zahrada, 203/3 zahrada a mlýnský potok - vše ve výměře 1 ha 48a 40m2, tedy celkem pozemky ve výměře asi sedum a půl míry v obapolně dojednané odstupní hodnotě ... K 23 000,
tedy veškeré shora uvedené nemovitosti v úhrnné obapolně dojednané odstupní hodnotě ... K 373 000, slovy: tři sta sedmdesát tři tisíce korun, vše to v těchže mezích a hranicích s knihovním a právním příslušenstvím, jak odstupitel tyto nemovitosti až dosud sám držel a užíval, neb tak činiti právo měl a nastupitel pan Jaroslav Fric tyto nemovitosti i s příslu-

Strana třetí.

šenstvím tímto od svého otce smluvně do vlastnictví přijímá.
Smluvní strany prohlašují, že nastupitel pan Jaroslav Fric, který jest vyučený mlynářem, již jako nájemce shora uvedeného mlýna tamtéž mlynářskou živnost na vlastní účet provozuje.
(Strana třetí spisu notářského, Kolek K 5).
II.
Za toto postoupení a na srážku celkové odstupní hodnoty zavazuje se tímto nastupitel pan Jaroslav Fric za sebe a své právní nástupce k následujícím povinnostem:
a) přebírá ku dalšímu zastání, dnem schválení této smlouvy ku úrokování a svéčasnému zaplacení dvě knihovní pohledávky Sirotčí pokladny ve Vyškově ve vl. čís. 114 Vyškov-Dědice váznoucí a to z kupní smlouvy ze 16. I. 1862 a postupního listu z 1. I. 1868 v původním obnosu 2 000 zl. r. č. a z dlužního úpisu z 1. VII. 1867 a postupní listiny z 30. III. 1872 v původním obnosu 1 600 zl. r. č., - obé ve zbytkovém obnosu ku dnešnímu dnu ... K 5 364,70, slovy: pět tisíc tři sta šedesát čtyři koruny sedmdesát haléřů,
b) přebírá ku dalšímu vybývání a poskytování tato na odstoupených nemovitostech knihovně zajištěný výměnková práva pro odstupitelovu matku Amálii Emílii Fritzovou totiž:
1) dle kupní smlouvy ze 4. X. 1911 podle odst. IX.

Strana čtvrtá.

zajištěnou doživotnou výměnu pozůstávající z každoročního dodávání dvou metráků pšenice, tří metráků rži, tří metráků ječmene, tří metráků zemáků, pěti metrů bukových, pěti metrů borových štípů, kteréžto povinnosti oceňují se ročně pro poplatky takto: osum metráků obilí á K 200, tři metráky brambor á K 80 a deset metrů štípů á K 100, tedy ročně úhrnem (Strana čtvrtá spisu notářského) na K 2 840, to jest skapitalisovaně dle §u 16. pop. zák. srážkovým obnosem K 28 400, slovy: dvacet osm tisíc čtyři sta korun,
2)dle smlouvy z 8. II. 1915 právo doživotného příbytečného pozůstávající z užívání výměnkařské chaloupky v domě čís. 114 a z jiných užívacích práv tamtéž, což se pro poplatky oceňuje ročně částkou K 6000, slovy: šest tisíc korun,
c) bude poskytovati a popřávati sedmapadesát roků starému odstupiteli panu Josefu Fricovi tuto doživotnou a bezplatnou výměnu: výměnkáři panu Josefu Fricovi náleží právo spoluužívání všech obytných místností a prostor v domě čís. 114 ve Vyškově-Dědicích s volným pohybem po celé této nemovitosti. Nastupitel se zavazuje poskytovati výměnkáři každoročně letoškem počínaje tyto naturální dávky splatné vždy o Svatém Václavu, vše v dobré jakosti totiž: tři sta kilogramů pšenice, tři sta kilogramů žita a tři sta kilogramů

Strana pátá.

ječmene, vše řádně vyschlé, dále v měsíci listopadu šest set kilogramů dobrých jedlých brambor a v měsíci prosinci jedno mladé vykrmené prase ve váze nejméně sto dvaceti kilogramů - vše to s bezplatným dodáním do výměnkářského bytu.
Tuto výměnu, kterou odstupitel pro sebe smluvně přijímá a jež se má na veškerých zde odstoupených nemovitostech knihovně zajistiti, oceňují účastníci pro účely poplatkové takto: spolubydlení ročně obnosem (Strana pátá spisu notářského) K 1 200, devět metráků obilí K 1 800, šest metráků brambor obnosem K 480 a jedno prase ve váze sto dvaceti kilogramů obnosem K 1 200, tedy roční částkou K 4 680, což skapitalisováno dle §u 16. popl. zák. obnáší srážkovou položku ... K 46 800, slovy: čtyřicet šest tisíc osm set korun.
Po upozornění na obsah ustanovení nařízení z 18. X. 1941 č. 367 Sb. prohlašuje výměnkář, že po dobu řízeného hospodářství jest ochoten spokojiti se peněžitým relutem za uvedené jednotlivé výměnkářské dávky dle prodejních cen stanovených pro výrobce, když by nastupitel ony dávky in natura přes ujednání plniti nesměl.
d) Vyplatí odstupitelčině dceři paní Marii Škapové v Moravské Ostravě-Přívozu, Müllerova 6 na srážku jejího otcovského zákonného i povinného podílu dědického obnos ve výši ... K 230 000, slovy: dvě stě třicet tisíc korun, úročitelný třemi

Strana šestá.

procenty a splatný v hotovosti do tří let po schválení této smlouvy po předchozí půlroční výpovědi, při čemž nastupitel dává za tuto výplatu do zástavy veškeré odstoupené nemovitosti v odstavci "Za prvé" této smlouvy shora vypsané.
Odstupitel tento závazek nastupitelův jménem své dcery Marie Škapové smluvně přijímá.
Zbytek odstupní hodnoty shora uvedenými převzatými závazky nevyčerpaný ponechává odstupitel nastupiteli panu Jaroslavu Fricovi na srážku jeho otcovského zákonného a povinného podílu dědického s kte- (Strana šestá spisu notářského) -rýmžto započtením týž souhlasí a poskytnutí to od svého otce s díky přijímá.
III.
Vlastnictví zde odstoupených nemovitostí, jejichž držba a užívání, jakož i povinnost placení daní a dávek veřejných přechází na nastupitele schválením této smlouvy.
IV.
Odstupitel se zavazuje veškerá nastupitelem nepřevzatá a na odstoupených nemovitostech knihovně zajištěná břemena ze svého zaplatiti a svéčasně z pozemkové knihy dáti vymazati. Nastupitel, jemuž jest dnešní stav pozemkové knihy dobře znám, souhlasí výslovně, aby na odstoupených zde nemovitostech zůstaly i nadále prozatím váznouti všechny ony knihovní dluhy a břemena, jež smlouvou touto ku zapra-

Strana sedmá.

vení nepřevzal.
V.
Nastupitel žádá za tyto poplatkové výhody:
1) za posečkání převodních a darovacích poplatků z hodnoty shora uvedených výměnkářských práv Amálie Fricové a Josefa Frice dle §u 21. cís. nař. č. 278/1915 a
2) za osvobození poplatkové dle §u 2 a 3 zákona číslo 178/1937, ježto jde o odstup nemovitostí z otce na syna za účelem jeho vybavení a k budoucímu nastoupení jeho živnosti.
VI.
Oba účastníci potvrzují dle nařízení Reichsprotektora in Böhmen und Mähren z 21. VI. 1939 a dru- (Strana sedmá spisu notářského) -hého prováděcího výnosu z 8. XII. 1939, že jsou čistě arijského původu a že na tomto právním jednání nejsou súčastněni ani židé, židovské podniky, nebo židovská sdružení osob.
VII.
Smluvní strany uznávají, že platnost této smlouvy jest podmíněna schválením politického úřadu dle vlád. nař. čís. 443/1941.
VIII.
Útraty zřízení, vyhotovení a zaknihování této smlouvy, jakož i státní poplatky z ní vyměřené zavazuje se zaplatiti odstupitel ze svého.
IX.
Smluvní strany svolují výslovně, aby se dle

Strana osmá.

tohoto spisu notářského vložilo na mlýn čís. 114 ve Vyškově-Dědicích na st. pl. 259/1 a 259/2 a pozemky kat. čís. 203/3, 203/1, 192, 193, 196 a 3996 ve vl. čís.114 poz. knihy kat. území Vyškov-Dědice:
a) právo vlastnické ve prospěch pana Jaroslava Frice,
b) právo doživotné a bezplatné výměny dle odstavce "Za druhé c)" této smlouvy ve prospěch odstupitele pana Josefa Frice,
c) právo zástavní pro výplatu obnosu K 230 000, slovy dvě stě třicet tisíc korun se tří procentními úroky a vedlejším příslušenstvím do výše deset tisíc korun, splatného dle odstavce "Za druhé d)" této smlouvy ve prospěch paní Marie Škapové v Moravské Ostravě-Přívozu.
(Strana osmá spisu notářského)
X.
Smluvní strany svolují, aby z tohoto notářského spisu byly vydávány snímky v libovolném počtu, kterémukoliv z obou účastníků na jeho jednostranné požádání.
O tom sepsal jsem tento spis notářský, přečetl jsem jej stranám, které jej v plném obsahu schválily a se v něm přede mnou vlastnoručně podepsaly.
Ve Vyškově-Dědicích, dne devatenáctého května roku tisícího devítistého čtyřicátého třetího (19. V. 1943).
Poplatky:
za práci: K 1 895.
za psaní: K 20.
za kolky: K 10.
celkem: K 1 925.

Fric Josef v. r.
Fric Jaroslav v. r.
L. S.
Dr. Jaroslav Kozánek,
notář v. r.

Strana devátá.

Diese für Herrn Jaroslav Fric, Müller in Wischau-Dieditz, Kopřivagasse Nummer 114 bestimmte Ausfertigung stimmt mit der in meinen Akten unter Geschäftszahl 1943 erliegenden und mit zehnkronen Stempel versehenen Urschrift vollständig überein.
Wischau, am neunzehnten Mai des Jahres Eintausend neunhundertdreiundvierzig (19. V. 1943).
Gebühren-poplatky:
Vidimierung-vidimace: K 24.
Schreibgeb.-za psaní: K 20.
Stempel - kolky: K 6.
zusammen - celkem: K 50.