Lávka do zahrady za řekou Hanou

Na fotografii je stará podoba lávky přes řeku Hanou vedoucí do zahrady. Osoby na mostě by se proto daly identifikovat jako členové Fricovy rodiny, plus zaměstnanci mlýna v pozadí, a případně by tam mohli být nějací známí. Dnes je na tomto místě nový širší moderní most vybudovaný po provedení regulace řeky Hané v Dědicích v polovině šedesátých let 20. století.


Když byla v korytě Hané po téměř čtyřiceti letech dělána v roce 2003 údržba (čištění koryta od náplav a vrb, prohloubení profilu potoka), Jaroslav Fric odmítl návrh ze strany tuto akci provádějících, aby byla dočasně sundána (odstraněna). To bylo zřejmě ovlivněno minulou zkušeností s tím, že po regulaci Hané v šedesátých letech byla tato cesta do zahrady za řekou postavena/obnovena vlastními silami. :-)

Na obrázku vidíme lépe než na jiné zde zveřejněné fotografii detail strojovny před mlýnem, která už dnes nestojí.

Fotografie níže zachycuje stejné místo. Lávka do zahrady vypadá velice jednoduše. Možná je to stav po nějaké povodní, kdy původní lávku vzala voda, a tak se vzal materiál a zřídil se provizorní přechod - lávka. Stejně jako na obrázku výše si nalevo od rohu mlýna povšimněme střech budov. Jedna bude patřit domku za rybníčkem před mlýnem a druhá snad bude patřit k pile..


V projektech se zachycením mostu do zahrady za řekou setkáme nejprve u plánu vyloženého k náhlédnutí v roce 1940. Ten je zajímavý tím, že je na něm vyznačena stávající poloha mostu spojující břehy starého koryta, a plánované umístění spojující břehy regulované Hané.


A pak je poloha mostu zakreslena do projektu z roku 1963. Projekty k roku 1941 a 1951 most nezachycují. Když se podíváme na zakreslení plánovaného soutoku mlýnského potoka s Hanou a porovnáme to místo s katastrální mapou, jak je to pěkně vidět třeba na předchozím obrázku, tak si uvědomíme, že je to hned před dnešním domem pana Svobodníka. To je ten, který je občas vidět, jak s naplněnými kolečky jezdí až na kraj břehu Hané, aby se podíval, jak velké v ní plavou ryby.