Předpisy pro obsluhu turbín

1. Česlice před turbinou, které zabraňují vniknutí vodou přinesených cizích těles, musí býti vždy čisté, aby voda měla dostatečný průtok. Veškeré cizí předměty, jako listí, roští aj. musí se hráběmi odstraniti.

2. Před spuštěním turbiny se lopatky rozvaděcího kola uzavřou, pak otevře se stavidlo, když kašna jest vodou naplněna, otevře se turbina, točením ručního kola u regulace turbiny.

3. Turbina má se jednou denně úplně otevříti a zavříti, aby nečistoty, které vniknou do regulačního ústrojí, se vodou odplavily, jinak turbina by se zanášela a regulace by vyžadovala veliké síly ku pohybu a fungování její snadno by se porušiti mohlo.

4. Regulační lopatky a čepy v regulaci nutno nejméně jednou za 14 dní vyčistiti a veškeré části hustým tukem namazati, totéž má se státi i s regulačním kruhem, a pak regulaci několikráte otevříti a zavříti, aby tuk všude vniknul.

5. Veškerá lůžka turbiny nutno řádně mazati dobrým strojním olejem a lůžka pod vodou hustým tukem strojovým, zhoustne-li olej v čepu prstencovém musí se dle potřeby občas vyměniti.

6. Vnikne-li nějaký cizí předmět mezi lopatky rozváděcí, musí se tento ihned odstraniti a jest naprosto nepřístojno, když regulace ztěžka pohybovati se dá, násilím chtíti turbinu otevříti nebo zavříti. V případě tomto nutno stavidlem vodu zastaviti, regulaci prohlédnouti a příčinu toho zjistiti. V žádném případě nebéřeme zodpovědnost za poškození turbiny, které by vzniklo násilným zavíráním neb otevíráním turbiny, aneb vniknutím do téže cizích těles.

7. Dostane-li se nějaký cizí předmět do oběžného kola, nutno dvě vedle sebe nalézající lopatky rozváděcí vyjmouti tím způsobem, že čep otočný se vyšroubuje a vzniklým otvorem cizí těleso z oběžného kola se odstraní.

8. Turbina se má po každé velké vodě čistiti a při mrazu musí býti vždy pod vodou a neb se musí turbina před zamrznutím i jinak chrániti. Nejlépe jest při velkých mrazech turbinu stále v činnosti nechati.

9. Má-li turbina býti zastavena, musí se nejdříve strojní zařízení turbinou poháněné vypnouti a regulace úplně zavříti, pak spustí se stavidlo a turbina pomalu otevře. Tak vyprázdní se kašna turbinová a turbina se zastaví.

10. Usadí-li se na dně turbinové komory písek neb bahno nutno toto čas od času odstraniti.

Moravskoslezská továrna na stroje
Martinek
Přerov.Morava.U nádraží